[1990 р.] Паспортна інформація

Сонячний годинник Братського монастиря

Пам’ятка історії, архітектури

Кінець XVІІІ ст.

м. Київ, вул. Г. Сковороди, 2.

Загальний опис:

Сонячний годинник вертикального типу. Він складається з цегляного прямокутного в плані п’єдесталу, на якому стоїть колона, увінчана ківером з флюгером. Посередині колона має чотири грані, що орієнтовані на чотири сторони світу. На цих гранях розміщені металеві циферблати зі спеціальною розграфкою, оцифровкою та вертикальними пластинами – гномами. На кожній грані є написи: “часы полуденные”, “часы северные”, “часы западные”, “часы восточные”.

Під час Великої Вітчизняної війни годинник був частково зруйнований. У 1951 р. – відремонтований.

Сонячний годинник знаходиться на території братського монастиря. Годинник збудований за проектом викладача математики Київської академії Брульєна, швидше як посібник з астрономії для слухачів Академії.

На південному циферблаті відлита дата “1823”. Можливо, це дата виготовлення циферблатів. Тінь, що падає від пластини на циферблат, показує сонячний час. За допомогою таблиці та спеціальних поправок сонячний час можна перевести в декретний.

Реставраційні роботи:

У 1970 р. годинник було відреставровано (за проектом арх. Р. Бикової) під час проведення реставраційних робіт на території Братського монастиря. Відновлені втрачені деталі, в тому числі ківер, флюгер.

Проектно-кошторисна документація знаходиться в техархіві Інституту “Укрпроектреставрація”.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 970 від 24.08.1963 р.

Охоронний № : 15/3.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР від 18 травня 1987 р. за № 183 “Про оголошення комплексу пам’яток Історичного центру м. Києва державним Історико-архітектурним заповідником “Стародавній Київ”, сонячний годинник знаходиться на його території, під його охороною згідно діючого законодавства.

План без года.- Техархив ин-та “Укрпроектреставрация”.

Київ. Провідник / За ред. Ф. Ернста.- Вид-во ВУАН.- К., 1930.