[1990 р.] Паспортна інформація

Трапезна Братського монастиря з церквою св. Духа

Пам’ятка історії, архітектури

XVII-XIX ст.

м. Київ, вул. Г. Сковороди, 2.

Загальний опис:

Будівля трапезної прямокутна в плані, цегляна, одноповерхова. До трапезної примикає Святодухівська церква. Вона двохярусна, цегляна, з додатковими об’ємами – апсидами та навами. Має вигляд трьохнавної базиліки, прямокутної в плані.

Декор стін та фронтону трапезної вирішений в стилі класицизму. Стіни бокових нав рустовані. Вікна центральної частини обрамлені наличниками, фронтон з ліпкою.

Під трапезною знаходиться підвал. Перекриття двох типів. Плоскі перекриття по дерев’яних балках в південній частині трапезної та над бічними навами церкви. Перекриття західної частини трапезної та центральної нави церкви являють собою цегляні циліндричні склепіння з металевими розтяжками з кованого заліза. Підвальні приміщення також мають циліндричні напівциркульні склепіння.

Дах над трапезною та центральною навою церкви вальмовий, над боковими навами – односхилий.

Історія будівництва трапезної Братського монастиря відома не повністю й вимагає додаткових досліджень. Назва “Трапезна” характеризує характер останнього пристосуванні пам’ятника більш раннього, який перебудовувався й змінював своє призначення.

Згідно опису Києво-Братського монастиря за 1781 р. “Трапезна” збудована Петром Могилою в роки його протекторства над Братським монастирем, тобто в 1632-46 рр. на місці старої дерев’яної церкви Зачаття св. Анни, як Благовіщенська церква.

Вона мала два поверхи й призначалась для навчання студентів. В ній була конгрегаційна Борисо-Глібська церква та бібліотека на верхньому поверсі. Назву свою вона змінила після побудови старого академічного корпусу на поч. ХVIII ст. й після його добудов.

Після пожежі 1811 р. трапезна перебудована, й перетворилась власне у “трапезну” з церквою св.Духа за проектом архітектора А. Меленського. В результаті численних перебудов трапезна й церква втратили свій первісний вигляд: з’явились в церкві додаткові об’єми-апсиди, був влаштований фронтон з всевидячим оком на західному фасаді. Роботи були закінчені у 1826 р.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 970 від 24.08.1963 р.

Охоронний № : 15/2.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР від 18 травня 1987 р. за № 183 “Про оголошення комплексу пам’яток Історичного центру м. Києва державним Історико-архітектурним заповідником “Стародавній Київ”, Трапезна з Св. Духівською церквою знаходиться на його території, під його охороною згідно діючого законодавства.

Закревский И. Описание Киева.- Т. 2.- М., 1868.

Сементовский И. Киев, его святыня, древности, достопримечательности и сведения, необходимые для его почитателей и путешественников.- К.- СПб.- 1881.

Мухин Н. Киево-Братский училищный монастырь. Ист. очерк.- К., 1893.

Трапезна з церквою Св. Духа. Загальний вигляд.