1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

За зразком урочистого традиційного тринефного храму було збудовано в 1690 – 1693 рр. собор Богоявления Братського монастиря на Подолі. Однак він відрізняється від давніх храмів тим, що у нього трансепт виступає з півдня і півночі, а з заходу він має у межах ризалітів широкий притвор. Замість закомар його фасади вінчаються фігурними фронтонами, а в архітектурних деталях панують форми барокко. В просторовій композиції гармонійно поєднані дві протилежні тенденції – глибинного і висотного розкриття внутрішнього простору. Після пожежі в 1730-х рр. фронтон притвору було оздоблено ліпленим орнаментом, що перекликається з формами орнаментів Брами Заборовського. Собор Богоявления, як і собор Миколая (пізніше військовий), починав, очевидно, геніальний архітектор Іван Зарудний, якого Петро І забрав до двору, а закінчував московський майстер Осип Старцев.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 50.