Хрест П.Сагайдачного, 1622 р.

Хрести і далі зберігають традиційну семикінцеву форму. Таким зразком є срібний хрест, пожертвуваний Братському монастирю гетьманом Сагайдачним у 1622 р. (КДІМ, № 4568).

Постаті святих на хресті трактовані реалістично. Фігури Іоанна Хрестителя й Ісуса Христа з фізично розвинутим тілом та мужніми зосередженими обличчями, з розкішними, спущеними донизу вусами, скоріше скидаються на козаків, ніж на святих аскетів. Держак хреста оздоблено чудовим рослинним орнаментом, який дещо нагадує орнаментальні смуги, що обрамовують євангелістів з Пересопницького євангелія. Стебло, яке має характер бігунця, виходить з нижнього зрізу ручки і ритмічно стелиться по площині вгору. Праворуч і ліворуч – симетрично відгалужені пагінці, в завитках яких вигравірувано чотирипелюсткові квіти. (с. 53, 57)

Срібний хрест, гравірований. 1622 р. Державний історичний музей УРСР у Києві, № 4568

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 58.