2008 р. Півмільярда на палац для Ющенка

Сергій Андрушко, Влад Ліщинський

Президента змусять заходити до Маріїнського з чорного ходу

Ремонт президентського палацу коштуватиме в десятеро більше, ніж реформа комунального господарства на селі. Уряд виділив на Маріїнську резиденцію голови держави чотириста мільйонів. Сергій Андрушко поринув у палацові таємниці, щоб зрозуміти на що підуть ці гроші.

Сергій Андрушко, журналіст: “Маріїнський палац – офіційна резиденція президента України. Тут готуються до реставрації. Прем’єр-міністр України зробила подарунок президенту України і виділила 400 мільйонів гривень на його резиденцію”.

Тутешня екскурсовод тимчасово в Маріїнці стала завгоспом. Екскурсій уже рік як тут не проводять. На столітньому роялі з Нью-Йорка поки практикується місцевий віртуоз прапорщик. Зіграти – посоромився.

Реконструкцію резиденції голови країни курує Олексій Панько. Охорона Маріїнського палацу про посвідчення в нього не питає. Знають, працює на Дусю – скорочена назва господарства президента.

У залі, де відбувалися зустрічі президента, усе як раніше. золочення на стінах. Німецькі меблі дев’ятнадцятого століття. Паркет із візерунками, які не повторюються в різних кімнатах. Про те, що триває ремонт, в інтер’єрі свідчать лише люстри, що лежнями лежачі на підлозі.

Панько в курсі – торік ремонт резиденції президента обійшовся громадянам на п’ятдесят два мільйони гривень. Наступні два роки – коштуватимуть платникам податків майже увосьмеро більше.

Про реставрацію позолоти поки не чув інший працівник господарського відділу. Тут лише знають про паркет.

Валерій Супрун, заступник керівника держуправління справами Президента України: “А що тут буде мінятися – ну нічого особливо. Підлога, ну підновиться якийсь декор, а так тенденція залишити цю залу така яка є”.

Панько з вікна, що виходять на парк, демонструє головну ідею реконструкції – тепер центральний вхід буде з іншого боку. Ідею одного із завгоспів Ющенка не сприймають працівники музею Києва.

Наталя Пінчук, завідувачка відділу музею історії Києва: “Вхід завжди з боку Маріїнського парку. До речі, і буде так, говорили нам в секретаріаті. – А якщо поміняють? – Це неможливо”.

Приміщення в музею Києва відібрали чотири роки тому. Тепер усі експонати зберігають у двох кімнатах, у ящиках. Звести нову будівлю в столиці коштувало б, за підрахунками, вдвічі дешевше за реконструкцію резиденції президента.

Анатолій Збанацький, заступник директора музею Історії Києва: “Тут набагато скромніша цифра потрібна. Безперечно, це не малі гроші, безперечно не малі. І воно мало декілька поверхів, але це набагато менше. Я думаю, приблизно не менше 250 мільйонів”.

Для порівняння в проекті бюджету на цей рік пропонують удесятеро менше на комунальну реформу на селі, ніж на президентський палац.

Джерело: СТБ