Маріїнський палац (№ 5а)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Маріїнський палац 1750, 1870 рр. (вул.Кірова, 5) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 7].

Маріїнський палац 1750 – 1870 рр. (вул.Кірова, 5) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Маріїнський палац 1752 – 1753 рр. (дерев.) був збудований на зразок палацу в с.Перово під Москвою (архіт.В.В.Растреллі). В 1819 р. цей палац згорів. В 1868 – 1870 рр. на його місці збудовано новий мурований палац у стилі Растреллі (архіт.К.Маєвський) [Історія Києва. – К.: 1959 р., т. 1, с. ].

У квітні – грудні 1918 р. тут працювало Міністерство внутрішніх справ Української держави.

Ирина Карманова Господи, сохрани Мариинский дворец! (11 Жов 2013)

В июне 2013 г. киевская госгорадминистрация вынуждена была признать, что ползут склоны под Мариинским дворцом, под Парковой аллей почти на всем ее протяжении, под Владимирской горкой, под Памятником Славы, Киево-Печерской лаврой и в других местах Киева…

Бригинець: Сьогодні мені нарешті вдалося потрапити в Маріїнський палац (20.11.2014 р.)

+ фото наявних пошкоджень (вражають!)