Будинок уряду України

Будинок зведено у 1935-1937 рр. за проектом архітекторів І.Фоміна та П.Абросимова.

Споруда розташована на Печерську, біля перехрестя вулиць М.Грушевського та Садової і головним фасадом звернена у бік Дніпра. Цим враховано, що будівля сприйматиметься не лише з близької відстані, але й з лівобережжя. За авторським задумом перед будинком мала бути велика площа, яка сягала б краю дніпрових схилів, а вулицю Грушевського пропонувалося пропустити в тунелі під площею. Але під час здійснення проекту ці містобудівні роботи за браком коштів не були виконані. Замість зниження рівня вулиці та зведення над нею парадної площі-мосту перед урядовим будинком створили невеликий майдан для стоянки автомобілів, відокремлений підпірною стіною від крутого схилу вулиці.

П-подібна в плані споруда має семиповерхові бічні крила та десятиповерхову дугоподібну центральну частину, завдяки вигину якої перед будинком утворився курдонер.

В основу розпланувальної структури будинку покладено традиційну коридорну систему. Обабіч широких комунікаційних проходів розташовані службові приміщення, а коридори освітлюються з причілків та зі сходових і ліфтових холів.

Універсальна розпланувальна схема уможливила ефективне використання будівлі, незважаючи на зміну функціональних потреб (спочатку будинок проектувався для служб НКВС).

На особливу увагу заслуговують фасади будинку. І. Фомін втілив в архітектурному вирішенні своєї останнюї роботи результати багаторічних творчих пошуків освоєння класичної спадщини. Перша формотворча знахідка – це спрощені, без ентазису іонічні колони та пілястри й коринфські тричегвертні колони, що прикрашають фасади будівлі; друга – спарені колони, які акцентують наріжні частини бічних портиків головного фасаду; третя – спрощені капітелі, на яких немає зайвих елементів, що не сприймаються з далекої відстані. Зокрема, акантове листя коринфських капітелей на головному фасаді позбавлене будь-якої деталізації, а від іонічних капітелей залишились тільки волюти. Четвертою знахідкою є так званий фомінський ступінчастий карниз, складений з поличок, які нависають одна над одною.

Окремі архітектурні елементи й деталі фасадів пов’язані в струнку композиційну систему. П’ятиповерховий іонічний ордер у вигляді пілястр оперезує всі фасади. На ризалітах бічних фасадів пілястри перетворюються на півколони, переходячи в портиках у повні колони. На іонічні пілястри головного фасаду накладено тричетвертні коринфські колони, що на два поверхи підносяться вище від пілястр. Колони розрізані горизонтальними швами на окремі блоки, які імітують циклопічне мурування.

Для опорядження фасадів застосовано тинькування (для поверхонь стін та іонічного ордера – гладеньке, для колон коринфського ордера та наріжних пілястр -під рваний камінь), облицювання каменем та чавунні деталі. Цоколь облицьований лабрадоритом;каттеліта бази колон і пілястр – чавунні.

Будинок Уряду України належить до кращих взірців архітектури радянського ретроспективізму.

М.П.Андрущенко