Юрій Нельговський, Ніна Смирнова

Житловий будинок поч. 20 ст., в якому проживав Майборода Г. І.

(архіт., іст.).

Вул. М. Грушевського, 16.

На червоній лінії забудови вулиці. Зведений як прибутковий, у стилі модерн. Чотириповерховий, цегляний, у плані прямокутний, односекщйний. Головний фасад, орієнтований на вул. М. Грушевського, вирішено асиметричне. Досягнуто це влаштуванням входу в ризаліті, що фланкує правий ріг будинку, над яким міститься лоджія, перекрита дугоподібною перемичкою, декорованою модернізованим рослинним орнаментом. Асиметричність вирішення фасаду підкреслено також розміщенням у лівій наріжній частині проїзду на подвір’я, над яким на другому і четвертому поверхах містяться трапецієподібні у плані балкони. Фасад оздоблено декоративними вставками з характерним для модерну рослинним орнаментом. Первісні інтер’єри не збереглися. Відзначається містобудівною та історико-архітектурною цінністю.

В 1983 – 92 рр. в квартирі № 4 на другому поверсі проживав Майборода Георгій Іларіонович (1913 – 92) – композитор і педагог, народний артист СРСР (з I960). Автор кількох опер: «Милана» (1957), «Арсенал» (1960), «Тарас Шевченко» (1964), «Ярослав Мудрий» (1973); чотирьох симфоній (1938, 1953, 1978, 1986); сюїт, поем, «Радісної увертюри» (1985), хорів, романсів, збірки обробок народних пісень «Із живих джерел» (1990) тощо.

В 1995 р. на фасаді будинку встановлено бронзову меморіальну дошку з горельєфним портретом Г. Майбороди (ск. О. Скобликов).

Календарь: Адресная и справочная книга г. Киева за 1914 год. – К., 1913;

Мистецтво України: біогр. довідник. – К., 1997.