^Пам’ятки, не прив’язані до вулиць

Голосіївська пустинь

Розмір зображення: 600:800 піксел

Сучасна адреса – вул.Затєвахіна, 14. Пустинь знаходиться над ставком посередині Голосіївського лісу. Дійти до нього пішки можна від станції метро «Виставковий центр» по просп. 40-річчя Жовтня, вулицям Героїв оборони, генерала Родимцева та полковника Затевахіна (віддаль – 3 км). Але краще запастись картою цієї частини Києва.

Голосевская пустынь, в 8 верстах от Киева, приписанная к Киево-Печерской лавре. Основана в 1631 году митрополитом Петром Могилою, устроившим здесь церковь во имя святого Иоанна Сочавского. С 1845 года здесь была построена церковь во имя Покрова Пресвятой Богородицы. В настоящее время эта пустынь служит местом для летнего пребывания Киевских митрополитов. Здесь находится небольшая гостиница и главный хозяйственный двор Лавры. Занимаемая пустынью местность отличается замечательной красотой.

Из книги С.В. Булгакова «Русские монастыри в 1913 году».

В 1755 р. керівник малярні Києво-Печерської лаври Аліпій Галик (бл.1685 – 1768 рр.) писав, що малював церкви та іконостаси в Китаєві, Голосіївці, Пирогові, Вишеньках, Осокорках, Сорокошицях, Пакулі, на Стародубщині, в двох печерах і в Болдаївці на Либеді [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 111].

2011 р. Загальний вигляд зі сходу
2011 р. Загальний вигляд з південного сходу (+)
Пустинь Києво-Печерської лаври було засновано 1631 р. у Голосіївському лісі під Києвом митрополитом Петром Могилою. У кінці 18 ст. монастир…
Церква божої матері живоносного джерела (+)
Дзвіниця
Будинок митрополита
Будинок митрополита
Могила преподобного Олексія
Могила преподобного Парфенія
Київський майстер Федір Левицький зробив потир (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2281) з написом: «Зделан сей келехъ в…
Потир, 1757 р. (+)