Валентина Курмакова

Димитріївська церква, серед. 18 – серед. 19 ст.

(архіт.).

Вул. Фрунзе, 8/6.

На Подолі на розі з вул. Щекавицькою. В 1757 р. за проектом арх. І. Григоровича-Барського при церкві Константина та Єлени (не збереглася) споруджено у стилі бароко триярусну цегляну дзвіницю, оточену галереєю. На другому її ярусі було влаштовано теплу церкву, названу в ім’я св. Димитрія Ростовського (Туптало Данило Савич, 1651 – 1709) – письменника, церковного і культурного діяча. В 1830 р. дзвіницю капітально відремонтовано, в 1865 р. до неї прибудовано цегляну однобанну церкву у формах архітектури дзвіниці. У 1930-х рр. верхні яруси дзвіниці, галерею та баню церкви розібрано. В 1965 р. пристосовано під спортзал та з’єднано із сусіднім будинком школи критим одноповерховим переходом (арх. В. Корнєєва).

Прямокутна у плані, з вальмовим дахом, складається з двох різночасових об’ємів – нижнього ярусу дзвіниці та прилеглої до неї зі сходу однонавної триапсидної церкви. Під церквою – неглибокий напівпідвал, перекритий напівциркульним склепінням з розпалубками. Фасади тиньковані. Споруда на високому цоколі, декорованому плоскими фільонками та нішами, завершується розвиненим бароковим профільованим антаблементом, розкріпованим пілястрами. У декорі фасадів використано мотиви, характерні для творчості І. Григоровича-Барського. Відповідно до внутрішнього планування фасади розчленовано рустованими лізенами з накладними парними пілястрами із своєрідними композитними капітелями, у декорі яких листя аканта замінено мотивами місцевої флори. У пряслах стін – вікна облямовані бароковими вухатими лиштвами з лучковими сандриками складного профілю. Пишні картуші, у витонченому ліпленні яких химерно переплетені рослинні мотиви, завитки, стрічки та грона, доповнюють виразну пластику фасадів. Оздоблення інтер’єрів не збереглося.

Пам’ятка є важливим композиційним елементом у забудові північно-західної частини Подолу.

Закревский Н. В. Описание Киева. – М., 1868. – Т. 1 – 2;

Логвин Г. Н. Киев. – М., 1982;

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – К., 1983. – Т. 1;

Сементовский Н. Киев, его святыни, древности, достопамятности… – К.; СПб., 1900;

Холостенко Н. Іван Григорович-Барський-зодчий Києва XVIII ст. // Архітектура Рад. України. – 1940. – № 11;

Шероцкий К. В. Киев. – К., 1917.