2010 р. Пам’ятку архітектури виставили на продаж

Дата: 19.03.2010

Пам’ятку архітектури ХІХ сторіччя “Пивоварний завод Марра” – 5 будівель по вулиці Фрунзе – виставлено на продаж. За 10,5 тисяч квадратних метрів старовинних будівель, розташованих на 70 сотках землі, просять 6,5 мільйона доларів, пише “Газета по-київськи”.

На головному корпусі заводу, збудованого у 1860-1882 роках, тепер висить оголошення про продаж. Додали будівлю заводу й до бази столичних агенцій нерухомості – причому деякі замаскували її “адміністративно-виробничий майновий комплекс”, інші ж відверто вказують, що продається саме пам’ятка архітектури.

Кілька років тому з заводу вивезли усе обладнання, і нині на його подвір’ї паркують авто працівники сусіднього банку, розповів сторож, який охороняє територію. На сьогодні це не єдина пам’ятка архітектури, яку виставлено на продаж, відзначає видання.

Так, “Замок барона Штейнгеля” на Ярославовому Валу, 1, вже рік намагаються продати за 12 мільйонів доларів. Ця старовинна будівля, зведена у 1896-1898 роках, має площу майже 1,5 тисячі квадратних метрів.

А колишній дохідний дім Пустинно-Миколаївського монастиря нещодавно навіть подешевшав. Бажаючих купити будинок, розташований на вулиці Мазепи, 11, за 50 мільйонів доларів не знайшлося, тож нині за нього правлять 35 мільйонів.

У вільному продажі є й маєтки, які не належать до пам’яток архітектури, проте розташовані у центрі столиці. Наприклад, будинок на розі вулиць Банкової та Круглоуніверситетської площею 2,5 тисячі квадратних метрів можна придбати за 16 мільйонів доларів.