Віталій Отченашко

Житловий будинок, кін. 19 – поч. 20 ст.

(архіт.).

Вул. Дмитрівська, 35.

На старій червоній лінії забудови вулиці. Чотириповерховий, цегляний, у плані Т-подібний. У композиції симетричного фасаду переважає ритм вертикальних членувань тричвертєві колони корінфського ордера, які об’єднують другий і третій поверхи, продовжено клинчастими пілястрами четвертого поверху і стовпчиками металевої огорожі даху. Центральну вісь підкреслено розкршовкою, до якої входить іонічний двоколонний портал головного входу, великий вертикальний вітраж сходової клітки і невеликий фронтон. На поверсі було по дві однакові квартири (передпокій, кабінет, вітальня, їдальня, спальня, кухня, санвузол). Має оригінальне планувальне вирішення. Освітлювані згори чорні сходи зблоковано з санвузлами, кухні винесено у дворовий об’єм, з’єднаний переходом з їдальнею. Вбиральні освітлюються круглими віконцями другого світла через головні сходи. Збереглося первісне планування й оздоблення приміщень – ліплення стель, кахляні груби з орнаментом, паркет. Переплановано окремі квартири й приміщення першого поверху, які займають установи.

Є характерною пам’яткою житлової архітектури періоду еклектизму.