2008 р. У заповіднику в Києві знову почали будівництво від МЗС

Дата: 15.01.2008

На території державного заповідника “Стародавній Київ” та охоронної зони ЮНЕСКО ТОВ “УМ-Інвест” почало незаконно встановлювати бетонний паркан на місці майбутнього будівництва житлового будинку.

Будівельники діють за простроченими дозволами, повідомляє один із активістів, яким вдалося зупинити частину КАМазів з бетонними стінками.

Мешканці прилеглих будинків та активісти “Збережи старий Київ” були побиті. На даний момент на місці знаходиться міліція, однак вона не втручається.

Забудовники продовжують прикриватися Міністерством закордонних справ, хоча ще 7 грудня 2007 року новий голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що доручив МЗС розірвати договори з АТ “Українське майно” – одним з фігурантів забудовників.

Активісти нагадують, що “серед засновників та акціонерів АТ “Українська майно” є почесний консул Філіппін в Україні Валерій Коваленко та американська компанія, а раніше серед засновників цієї компанії були Гринів, Пинзеник та Терьохін”.

У той же час Міністерство закордонних справ не повідомило, чи розірвало угоду з ТОВ “УМ-Інвест”, що продовжує проводити незаконні дії від імені МЗС. Директором обох компаній – АТ “Українське майно” та ТОВ “УМ-Інвест” є одна особа, Віталій Назаров, заявляють активісти.

Джерело: “Українська правда”

* * * * *

В столице застройщики избили людей

Застройщики Пейзажной аллеи никак не угомонятся. Сегодня на месте сломанного местными жителями деревянного забора вырос новый, каменный. Киевляне, которые пытались воспрепятствовать этому, были избиты, передаетет Украинский бизнес портал.

Утром 15 января при поддержке двух кранов и одного трактора 30 наемников застройщиков исторического заповедника «Древний Киев» начали возведение каменного забора вокруг территории, на которой планируется построить так называемый «Дом МИДа». Жители ближайших домов и активисты «Сохраним Древний Киев», которые питались воспрепятствовать этому, были избиты. На данный момент на месте происшествия находится милиция, но она не вмешивается в происходящее.

Напомним, эпопея с постройкой десятиэтажного дома на месте, которое имеет уникальную историческую ценность и находится под охраной ЮНЕСКО, продолжается уже полгода. МИД, как основной заказчик, для работников которого намеревались построить этот дом, отказался от участия в строительстве и запретил проводить любые работы по этому поводу. Киевская городская власть также высказалась против данного строительства, а Киевсовет отменил решение о выдаче земельного участка под строительство.

Перед новогодними праздниками, пытаясь возобновить законный статус территории, местные жители и активисты инициативы «Сохраним Древний Киев» сломали деревянный забор, который окружал место строительных работ и высадили на место срезанных строителями деревьев новые.

“Газета по-киевски”