2007 р. Нові пейзажі на Пейзажній

Наталія Лебідь

Дата: 18.12.2007

Минулого тижня «Україна молода» писала про зупинення будівництва елітного житлового комплексу на Пейзажній алеї. За шляхетну справу порятунку історичної місцевості взявся особисто колишній глава Міністерства закордонних справ (саме це відомство пригледіло собі ділянку в охоронній зоні ЮНЕСКО під зведення чергової багатоповерхівки), а нині – спікер парламенту – Арсеній Яценюк.

Ще 4 грудня Яценюк як в. о. міністра закордонних справ анулював повноваження акціонерного товариства «Українське майно», яке курувало будівельні роботи. Надалі без погодження своїх кроків з МЗС «Українське майно» не матиме змоги здійснювати будь-які кроки.

На радощах кияни вийшли цими вихідними на своєрідний «суботник»: вони знесли будівельні паркани на Пейзажній (під час попередніх акцій знести вдалося хіба що кілька секцій загорож) та посадили саджанці замість спиляних будівельниками дерев. Отже, хепі-енд?

Можливо. Хоча відкритими залишаються ще декілька важливих питань. По-перше, з’ясувалося, що угода між МЗС та «Українським майном» і так добігла кінця – ще у вересні цього року. Тобто красивий жест Яценюка у світлі цієї інформації скидається радше на фікцію. По-друге, за даними, які наводить суспільний рух «Збережемо старий Київ», серед засновників «Українського майна» числиться такий собі Фонд підтримки реформ, серед фундаторів якого у свою чергу – знані «БЮТівці»: Віктор Пинзеник, Сергій Терьохін, Ігор Гринів.

Втім, учора під час веб-конференції на інтернет-порталі «Обозрєватєль», Сергій Терьохін спростував свою причетність та колег до «Українського майна».

«Інформація виявилася абсолютно брехливою. Раджу зайти на сайт (сайт, до речі, ніяк не хотів вантажитися. – Авт.) і з’ясувати, що АТ «Українське майно» створене американською офшорною компанією і громадянином України, який не носить прізвище Пинзеника, Терьохіна або Гриніва. А щодо Пейзажної алеї, то я, як корінний киянин в сьомому коліні, категорично проти зруйнування Дніпровських схилів, про які ще Шевченко писав».

По-третє, фактично всіма роботами на Пейзажній алеї останнім часом керував Віталій Назаров – генеральний директор товариства «Українське майно». Тільки керував уже в іншій своїй іпостасі – директора фірми з назвою, дуже подібною до скорочення від «Українського майна» – «УМ-Інвест». Що означають усі ці перестановки літер – сказати важко.

Сам Назаров від коментарів відмовляється. Але чи не вийде так, що відтепер охоронці Пейзажної алеї матимуть справу з тими ж самими особами, лише приписаними до інших фірм? Допоки МЗС не відмежується й від «УМ-Інвесту» – проблема, схоже, зависатиме в повітрі. Хоча певні заходи мають бути здійснені також і Київрадою: на кшталт раз і назавжди розставлених крапок у питанні землевідводу на Пейзажній алеї. Тож далі, вочевидь, ще буде…

Джерело: “Україна молода”