2007 р. На Пейзажній алеї побудують будинок для дипломатів

Дата: 13.09.2007

Містобудівна рада Києва дозволила Міністерству закордонних справ побудувати житловий будинок для співробітників міністерства на перетині Десятинного провулка і Пейзажної алеї в Шевченківському районі столиці. Про це сказав головний архітектор Києва Василь Присяжнюк на засіданні містобудівної ради. Проект розробила творча архітектурна майстерня Андрія Пашенька.

Площа ділянки під будівництво складає 0,38 га. За словами головного архітектора проекту Андрія Пашенька, велика частина ділянки знаходиться на території яру, який засипали ще в 18 столітті. Пашенько зазначив, що сусідній майданчик знаходиться у власності “Укртелекому” і він звернувся до них з пропозицією розробки проекту сумісної інфраструктури та інженерії даних ділянок, проте отримав відмову.

Проект передбачає будівництво каскадного житлового будинку, його висота поступово збільшуватиметься з 6 до 9 поверхів. На верхніх поверхах передбачені відкриті басейни. Загальна площа будівлі складе 15,84 тис. кв.м. На першому поверсі будинку запроектовані виставкові зали.

Члени містобудівної ради високо оцінили дану роботу. У числі висловлених пропозицій було накриття басейнів і проектування окремої зливної шахти в будинку для них.

“Необхідно однозначно накривати басейни і передбачити окремий злив для нього. Також необхідно запропонувати замовникові не повністю продавати квартири в будинку, оскільки місце унікальне і кожен хотів би там пожити, а частково здавати його як сервісні апартаменти”, – сказав архітектор Андрій Миргородський.

Виконувач обов’язків заступника голови Київської міської державної адміністрації Едуард Лещенко зазначив, що відсутність прибудинкової території в проекті не має великого значення, оскільки у тих людей, що проживають в центрі міста, зовсім інший стиль життя.

“Тут (у центрі) ніхто не сидить на лавці, ніхто нікого не вирулює. Тут ці елементи не обов’язкові. Ми повинні ініціювати питання про перегляд вимог до житла в центрі”, – сказав він.

У свою чергу архітектор Олексій Бриль висловив думку, що розміщення подібного об’єму біля Пейзажної алеї здатне подавити її своїми розмірами і порушити існуючу гармонію.

Джерело: “Київський портал”