Тетяна Скібіцька, Лариса Федорова

Дитяча лікарня Товариства надання допомоги хворим дітям, 1897 – 98 рр.

(архіт., іст.).

Вул Воровського, 20.

У рядовій забудові на невеликому схилі рельєфу вздовж вулиці. Споруджена за проектом інж.-арх. М. Артинова за консультуванням професора медицини В. Чернова на ділянці відведеній Міською думою для Товариства надання допомоги хворим дітям у м. Києві. Усі витрати з будівництва та обладнання лікарні здійснено коштом підприємця і мецената Л. Бродського, якого на цей час було обрано головою будівельної комісії товариства.

Будинок витягнутий у глибину садиби. Зведений у цегляному стилі з модернізованими романо-готичними деталями. Двоповерховий у центральній частині та одноповерховий в прилеглих приміщеннях, цегляний, тинькований, у плані близький до прямокутника. Відзначається функцюнальною логікою планування, з центральною хрещатою у плані залою для чекання, навколо якої згруповано інші приміщення. Композиційним центром тридільного головного фасаду є ризаліт з високим отвором парадного входу та вузькими бічними вікнами, люнет отвору має різьблену дерев’яну триаркову раму з круглими шибками. Вхід фланкований наріжними напівколонками з романськими капітелями. Над прорізами ризаліту – фільонки з ліпним рослинним рельєфом і постаттю дитини у центрі, бічні – з датами «1897» і «1898». Фасадні вікна широкі, з лучковими перемичками й на-півколонками. Підвіконні фільонки оздоблено ліпними арабесками, сандрики – у вигляді зубців. Аналогічно оформлено вікна торцевих ризалітів, що мають зовнішні сходи до першого поверху. У підвищеному об’ємі зали для чекання – пара маленьких напівциркульних вікон верхнього освітлення. Частково збереглося оформлення вестибюля з кесонованою стелею та огорожею сходів оригінального рисунка.

18 жовтня 1898 р. тут відкрилася дитяча лікарня, заснована 1891 р. доброчинним Товариством надання допомоги хворим дітям у м. Києві, яке виникло того ж року (існувало на пожертви та за рахунок добродійних щорічних базарів 4 – 6 грудня). У будинку містилося й правління товариства. На першому поверсі була зала на 300 осіб кабінети лікарів, інфекційне та хірургічне відділення, аптека, лабораторія, бібліотека, архів, квартири медперсоналу, господарські приміщення. Було два виходи на подвір’я.

Медичною частиною лікарні завідував Ф Черномор-Задерновський. У дорадянський час тут працював Черняхівський Євген Григорович (1873 – 1938) – хірург, доктор медицини (з 1911), професор університету св. Володимира, перший директор Київського медичного інституту (1920 – 21). Працював у галузі серцево-судинної хірургії, трансплантації нирок, гнійної хірургії. Першим у Києві успішно ушив рану серця (1904), удосконалив судинний шов (1914). Проживав на вул. Ярославів Вал, 28.

У 1920-і рр. – Центральна дитяча поліклініка. До 1996 р. – 1-е поліклінічне відділення 15-і клінічної дитячої лікарні Шевченківського району міста. Тепер на реконструкції.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 5317;

Весь Киев: адресная и справочная книга на 1914 год. – К., 1914;