Михайло Кальницький, Тетяна Трегубова

Житловий будинок 1909 – 10 рр., в якому проживав Воблий К. Г.

(архіт., іст.).

Вул. Воровського, 19.

На червоній лінії забудови вулиці. Внаслідок того, що розібрано сусідню споруду, займає наріжне положення на площі, утвореній перед Центральним ринком. Збудовано за проектом арх. М. Клуга на замовлення А. Септера, власника булочної та кондитерської.

Чотириповерховий, цегляний, з дворовим флігелем (флігель нині надбудовано). Перший поверх з вітринами відведено під торговельні приміщення, інші становлять двоквартирну секцію. У центрі фасаду – арковий вхід до вестибюля, що переходить у сходову клітку з верхнім світлом. Праворуч на рівні першого поверху – проїзд на внутрішнє подвір’я. Головний симетричний за композицією фасад вирішено у формах раннього, інтернаціонального модерну з характерними для нього вертикальними тягами, розміщеними між вікнами ліпними поясами рослинного орнаменту, синіми майоліковими плямами вставок у верхніх частинах лопаток центрального ризаліту, виділеного великими віконними прорізами. Розташовані по боках ризаліту балкони мають різноманітне оформлення: масивні цегляні огорожі на потужних кронштейнах на рівні третього поверху, ажурні металеві ґрати з гнучким геометричним рисунком на другому й четвертому поверхах. Найвиразнішим елементом фасаду е його вінцева частина, утворена плоским звисом покрівлі, що спирається на фігурні кронштейни, дугоподібним завершенням центрального ризаліту. У вестибюлі збереглася підлога з двоколірних метлаських плиток, первісні ліпні тяги на стелі й широкий фриз з вишуканим рослинним орнаментом лінеарного характеру. Тримаршові гранітні сходи з оригінальними ґратами поруччя з гнутого металу освітлено скляним ліхтарем, що зберіг первісний геометричний рисунок засклення.

Будинок є одним з найяскравіших творів стилю модерн у житловому будівництві Києва.

В 1911 – 13 рр. у будинку проживав Воблий Костянтин Григорович (1876 – 1947) – економіст, статистик, економ-географ, акад. УАН (з 1919), заслужений діяч науки УРСР (з 1944). У цей період викладав у Київському університеті й комерційному інституті. Досліджував проблеми економічної географії, розвитку продуктивних сил, історію торгівлі й промисловості.

ДАК, ф. 143, оп. 2, спр. 2063;

Історія Академії наук Української РСР. – К., 1982;