Олена Авраменко

Житловий будинок, 2-а пол. 19 ст.

(архіт.).

Вул. Борисоглібська, 6.

У ряді багатоповерхової забудови. Між правим його брандмауером і сусідньою спорудою – проїзд на подвір’я.

Двоповерховий, цегляний, тинькований, становить призматичний об’єм. Внутрішнє планування змінено пізнішими перебудовами. Незважаючи на розміщення у правому крилі входу зі сходами, на другому поверсі лівого крила – балкона з металевою огорожею, головний дев’ятивіконний фасад має симетричну композицію. Його центральна частина виділена невеликим ризалітом з трьома вікнами, прикрашеними напіврозетками, трикутними сандриками – на другому поверсі. Лиштви вікон у бічних крилах завершують прямі сандрики. В цілому тектоніка фасаду побудована на властивих класицизму горизонтальних членуваннях, підкреслених підвіконним і вінцевим профільованими карнизами. Будинок є характерним прикладом житлової забудови з рисами пізнього класицизму.