Олена Авраменко, Тетяна Григор’єва

Житловий будинок 1-ї пол. 19 ст., в якому проживав Кецховелі Ладо

(архіт., іст.).

Вул Боричів Тік, 25

Одноповерховий, дерев’яний, на високому цегляному цоколі. Тинькування зроблено під руст. Симетрична композиція фасаду, обробка віконних прорізів, дерев’яні лиштви вікон з прорізним різьбленням формують стриманий архітектурний образ споруди. Внутрішнє планування будинку змінено.

В 1894 – 96 рр. у цьому будинку під час навчання у Київській духовній семінарії жив Кецховелі Ладо (Володимир Захарович, 1876 – 1903) – діяч революційного руху в Росії. Був активним учасником соціал-демократичного гуртка, пересилав революційну літературу з Києва до Тбілісі. У березні 1896 р. його виключено з семінарії, заарештовано й вислано з міста.

В 1965 р. на будинку встановлено меморіальну дошку з чорного граніту (арх. В. Шевченко).

Гегешидзе З. Ладо Кецховели: Биогр. очерк. – Тбилиси, 1977;

«Образцовые» проекты в жилой застройке русских городов XVIII-XIX вв. / Е. Белецкая, Н. Крашенинникова, Л. Чернозубова, И. Керн. – М., 1961.