2007 р. Забудовники мають намір забудувати схил Боричевого току

Дата: 21.03.2007

Жителі Подолу стурбовані тим, що на старій вулиці Києва, яка збереглася, хтось розпочав небезпечне, загрозливе для історичної зони будівництво. На схилі поряд із католицьким коледжем, розташованим на Боричевому току, 11, робочі зрізали десятки дерев, щоб підготувати будмайданчик.

«Зрубали 20-30 дерев і готуються до будівництва. Але це історична зона Києва. Там все це заборонено. Це ж історія – тут мають вестись археологічні розкопки», – розповіла Наталія, що побоялася назвати прізвище.

У Музеї історії Києва підтвердили, що місце будівництва – історична зона, але, швидше за все, забудовники закону не порушують.

«Боричів тік – частина заповідника “Стародавній Київ”, на всій території якого будувати нічого не можна. Але ділянка, про яку ви говорите, розташована якраз на межі заповідника. Начебто там знаходиться якесь дипломатичне представництво. Інша справа, що це все-таки історія. Київ – велике місто. Невже не знайшлося б іншої землі?» – дивується науковий співробітник музею Віктор Заславський.

За його словами, сам Боричів тік – це відгалуження Андріївського спуску, який до будівництва однойменної церкви теж носив назву Боричів. Ще Нестор Літописець у “Повісті временних літ” описує приїзд князя Ігоря до Києва після втечі з полону такими словами: “їде він по Боричеву до святей Богородиці Пирогощі”. По Андріївському спуску князь Володимир скинув ідол Перуна, тут приймала древлянських послів княгиня Ольга…

Жителі побоюються не тільки за історичну спадщину. Через знищення дерев, що укріплювали схил, може статися обвал.

«Проходячи повз, я звернула увагу на тріщину в укріплюючій стіні. Боюся, що якщо на горбі почнеться будівництво, вона може обвалитися», – побоюється співробітниця сусіднього офісу Ірина Недєльська.

Як виявилось, в історії Києва обвали саме в цьому місці траплялись неодноразово. Один із найбільших стався близько 120 років тому. Маса ґрунту накрила великий будинок.

Але начальник управління з охорони пам‘яток культурної спадщини Руслан Кухаренко заявив, що, навпаки, тут укріплюватимуть схил.

«Після одного з останніх великих обвалів було вжито всім необхідних заходів. Але остаточно загроза не ліквідована. Схил переобтяжений. Зверху ж ще стоїть Андріївська церква. Уздовж всієї алеї пішли обвальні тріщини. На Боричевому току необхідно звести “пальову” стінку. Палі можуть бути закопані в землю на глибину від 12 до 25 метрів», – сказав Кухаренко.

За словами архітектора Григорія Духовичного, оскільки дерева вирубали, значить, замовник таки вирішив будуватися.

За матеріалами Газети по-киевски

Джерело: “Київський портал”