Марія Гончаренко

Житловий будинок співробітників НКВС, 1934 – 35 рр.

(архіт.).

Вул. Богомольця академіка, 7/14.

На завороті вулиці, акцентує кут перетину з вул. П. Орлика. Належить до житлових будинків, автори яких у стилістичному та композиційному вирішенні вели пошук індивідуалізації архітектурного образу, підкреслюючи при цьому стандартність планувальних та композиційних елементів, властивих конструктивізмові. Збудований за проектом арх. Г. Любченка.

Чотириповерховий, цегляний, 17-секційний, на високому цоколі. Монотонність на перший погляд одноманітного, видовженого об’єму компенсується організацією великого курдонера, збільшенням висоти до п’яти та шести поверхів у просторово важливих композиційних вузлах, вирішених за принципами центрально-осьової симетрії. Важливими елементами пластики фасадів є лоджії різноманітної форми, балкони та еркери. Особливий інтерес викликає динамічна композиція наріжної частини (на вул. П. Орлика), де протидіють горизонтальний (основний) та вертикальний ритми членування, а також вирішення центральної частини об’єму в курдонері де по його осі влаштовано тридільний прохід на подвір’я з арковим середнім отвором заввишки у два поверхи. Є провідним у просторовій організації вулиці, продовжує характерну для Києва традицію «кулісності».

Соціалістичний Київ. – 1934. – № 7 – 8.