Михайло Кальницький

Житловий будинок, 1900 р.

(архіт.).

Вул. Басейна, 15.

На лінії щільної забудови фронту вулиці.

Чотириповерховий, з підвалом, цегляний, у плані – прямокутна секція на дві квартири з винесеними у бік подвір’я службовими приміщеннями (перший поверх займали торговельні заклади). Зведений за проектом арх. А. Краусса на замовлення Л. Уманської. Композиція симетричного фасаду типова для творчості А Краусса. Центральну вісь підкреслено порталом головного входу, еркером на рівні третього – четвертого поверхів та лучковим завершенням площини фасаду, над яким влаштовано ступінчастий аттик, прикрашений волютами та увінчаний трикутним фронтончиком. Флангові осі виділені розкршовками та зменшеними подобами центрального завершення з напівциркульними фронтончиками. На правому фланзі – проїзд, що раніше мав ґратчасті металеві стулки брами. Карниз профільований. Флангові подвійні вікна мають форму біфорія. У декорі застосовано руст, маскарони у замкових каменях вікон, рослинний ліпний орнамент (частково втрачений). Еркер спирається на кронштейни у вигляді скульптурних напівфігур. Внутрішнє планування у радянський час змінено.

Гарні пропорції та пластичний силует будівлі роблять її цінним елементом історичної забудови вулиці.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 5882.