Раїса Бондаренко, Вячеслав Горбик

Банкова вулиця, 19 – 20 ст.

(архіт., іст., містобуд.)

В історичному районі Липки, вздовж північного краю Печерської височини. Простягається від вул. Інститутської до вул. Круглоуніверситетської. До вул. Банкової прилягає вул. Лютеранська. Прокладена в 70-х рр. 19 ст. Назву одержала від розташованої навпроти неї (вул Інститутська, 9-а) Київської контори Державного банку (первісне приміщення). Деякий час мала також назви – Царедарська, Треповська. Остання – через те, що пролягала через колишню садибу генерал-ад’ютанта Ф.Трепова (вул.Банкова, 2). 1919 р. перейменована на Комуністичну, 1938 р. названа на честь радянського партійного і державного діяча Орджонікідзе Григорія Костянтиновича (1886 – 1937). 1992 р. вулиці повернено історичну назву.

Спочатку забудовувалась особняками на садових ділянках На порівняно короткому відрізку (12 номерів) зосереджено різностильові й різночасові будинки, що визначають характер вулиці як пам’ятки містобудування.

Особняк 2-ї пол 19 ст., де нині міститься Будинок письменників (№ 2), вирішено у формах неоренесансу. Гармонійна пластика фасаду, декорованого рустом, відбиває стилістичний розвиток архітектури цього періоду. До поч. 20 ст. належить будівництво оригінального будинку № 10 київського архітектора В. Городецького у формах модерну зі скульптурними композиціями у вигляді міфічних істот і тварин, виконаними з цементу. Цікавою пам’яткою стилю модерн є також будинок № 5 – 7. 1930-і рр. представлені будинком штабу КВО, що займає значну частину непарного фронту вулиці (арх. С. Григор’єв). Після війни в ньому містився ЦК КПУ, нині – Адміністрація Президента України. У житловому будинку № 3 проживав балетмейстер В. Вронський. На місці будинку № 8 стояв особняк (арх. В. Сичугов, 1886 р.), де у 90-х рр. 19 ст. мешкали художник М. Нестеров, композитор та музичний діяч В. Пухальський. Нині вулиця є важливою складовою урядового центру в Липках, численні установи якого розташовані в колишніх будинках ЦК КПУ, споруджених у повоєнний період.

Вулиці Києва. – К., 1995;

Київ: Провідник. – К., 1930.