1862 р. Загальний вигляд з півночі

Тімм Василь Федорович (Георг-Вільгельм; 1820-1895).

Аскольдова могила. 1862.

Кольорова літографія. 28,9: 39,8. Русский художественный листок, 1862, № 8. Надруковано в літографії А. Мюнстера.

У 882 р. новгородець Олег з малолітнім князем Ігорем прибув до Києва. Літопис розповідає, що він обманом запросив до себе на обід київських князів Аскольда і Діра і віроломно убив їх. За переказами, Аскольда поховали на схилі гори, на правому березі Дніпра, в старовинному урочищі Угорськім, на Печерську. Пізніше це місце стали називати Аскольдовою могилою. За літописом, Олма поставив там церкву. Тривалий час над похованням Аскольда існував дерев’яний храм, а 1810 р. за проектом архітектора А. Меленського була збудована мурована Микільська церква-ротонда, перекрита півсферичною банею і оточена колонадою. 1936 р. за проектом архітектора П. Юрченка була надбудована колонада другого ярусу.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 139.