2009 р. Андріївську церкву до списку ЮНЕСКО не внесуть

Дата: 11.03.2009

Андріївську церкву до списку ЮНЕСКО не внесуть: такі об’єкти повинні бути відреставровані, натомість у півтораметрових стінах храму – наскрізьні тріщини

Шедевр київської і світової архітектури – Андріївська церква – в аварійному стані. Історики та музейні співробітники наголошують: будь-коли унікальна споруда може зруйнуватися через нестійкий стан пагорба, на якому вона стоїть. Розколюється будівля церкви: у півтораметрових стінах з’явилися наскрізні тріщини в 3-4 см завширшки. Фахівці пояснюють, що до певної міри ці тріщини спроковані тим, що в нижній частині пагорба, на вулиці Боричів Тік, ведеться будівництво, яке може спровокувати обвалення пагорба.

Київська влада, як повідомляє видання «Голос України», вже не перший рік нехтує попередженнями фахівців про те, що у пагорбі, на якому стоїть церква, активізувалися зсувні процеси, тому тут не можна вести будівництво. Комісія МНС України також визнала стан пагорба аварійним: показники сповзання ґрунту на схилах перевищили норму в 10 разів.

За оцінками фахівців, для виконання проектних, реставраційних робіт, робіт зі зміцнення пагорба необхідно від 9 до 20 млн. грн. У грудні 2007 року держава виділила 3,5 млн. грн., які потрібно було використати до 1 січня 2008 року. «Але провести дослідження взимку, розробити проект, виконати експертизу за цей термін було неможливо, і гроші повернули до казни. 2008 року на ці потреби обіцяли виділити 3,4 млн. грн., але не виділили. У бюджеті 2009 р. такої статті витрат немає», – сказано у повідомленні видання «Голос України».

За словами мистецтвознавця, автора книги «Андріївська церква» Михайла Дегтярьова, поряд з церквою ведеться надбудова будинку на вулиці Десятинній. «Стало відомо, що будинок буде вищий від церкви, а внизу за ним каскадом побудують ще щось масивне. Звісно, що насильницьке вторгнення в структуру схилу і збільшення навантаження на нього не може не позначитися на його міцності і стійкості.

Загрозу для пам’ятки становлять також плани побудови культурного центру «Музей художника Івана Марчука», з дорогою до нього у середній частині пагорба – під церквою. Машини, під’їжджаючи до будинку, будуть трясти і без того «тендітний» пагорб. Це не можна робити категорично», – наголошує дослідник.

Він також звернув увагу на ще один аспект проблеми: «Андріївська церква прикрашає панораму Києва з боку Дніпра. Вона стоїть відособлено на пагорбі, масив зелені внизу є для неї розкішним п’єдесталом. Якщо поряд із храмом зробити надбудову на старих житлових чи звести нові масивні будинки, або підвищеної поверховості, то вона може втратити свою домінуючу роль у панорамі. Це буде великою втратою для Києва».

Мистецтвознавець підкреслив, що з планами внесення Андріївської церкви до списку ЮНЕСКО від України доведеться зачекати: такі об’єкти повинні бути відреставровані. Крім того, навколо пам’ятки потрібно окреслити буферну (охоронну) зону, на території якої неприпустимо здійснювати будівельні роботи, що загрожують пам’ятці. На сьогодні таких робіт не ведуть.

Джерело: РІСУ