2009 р. Андріївській церкві загрожує руйнація

Дата: 07.04.2009

Андріївська церква у Києві опинилася під загрозою зсуву. У стилобатній частині споруди з’явилися тріщини. За словами начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Віталія Пшеничного цієї весни з’явилися тріщини в стилобатній частині церкви, неподалік поваленого дерева. “Є реальна загроза зсуву. Тому наступного тижня поблизу Андріївської церкви відбудеться робоча нарада, в якій візьмуть участь представники міської влади, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, фахівці”, – сказав він.

Як повідомив начальник КП “Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт” Олег Рубльов, на 2009 рік коштів на рятувальні роботи для Андріївської церкви не передбачено. “Ситуація є складною. Завдяки дослідженням наших фахівців з’ясувалося, що поблизу Андріївської церкви потрібно терміново робити дві підпірні стіни з боку Боричевого узвозу. Одна з них, за цінами 2007 року, коштує понад 5 мільйонів гривень, інша – 500 тисяч гривень. Чимало роботи залишилося виконати і в штольнях”, – сказав він.

Загальну вартість робіт без проекту оцінюють у більш ніж 25 млн грн.

Нагадаємо, під загрозою зсуву опинився і пам’ятник Володимиру. Там тріщини виникли біля підніжжя. Повністю завершити реконструкцію фахівці планують до Дня Києва. На такі роботи з міського бюджету виділять 14 млн грн.

Столичні схили можуть в найближчому майбутньому “сповзти” у Дніпро. Знімки, зроблені з супутника, зафіксували в столиці низку потенційно небезпечних ділянок. За 4 роки зрушення активізувалися у 9 точках столиці.

У зону ризику потрапили Петрівська, Кудрявська і Дегтярівська вулиці, Петровський яр, Андріївська церква, арка Возз’єднання, фунікулер, Маріїнський парк, пам’ятник Магдебурзькому праву, музей ВВВ, Києво-Печерська лавра, Український дім, елітний житловий квартал – Царське село, філармонія і багато інших об’єктів.

Тим часом, Маріїнський парк в рік зміщується на 1 мм. І швидкість зростає, що небезпечно, оскільки у нормальному стані схили взагалі рухатися не повинні. Катастрофа ж може трапитись у найближчі 10-20 років.

У 2006 році вже з’явилися “перші ластівки” – засипалися печери Києво-Печерської лаври.

Існує і ще одна небезпека – безпосередньо під пагорбами проходять дві лінії метро – “Сирецько-Печерська” і “Святошинсько-Броварська” – станції метро “Дніпро” і “Видубичі”. Фахівці кажуть, мовляв, якщо земля зрушиться, вони можуть опинитися під завалами. Втім, у самій підземці проблеми в цьому поки не бачать.

Джерело: “Газета.ua”