2009 р. Відкритий лист народних майстрів на захист Олексія Долі

Документ дослівно. Відкритий лист народних майстрів на захист Олексія Долі

Президенту України В. А. Ющенку

Президенту НАН України академіку Б. Є. Патону

Незалежній українській пресі

Ми, народні майстри, стурбовані і обурені діями Г. А. Скрипник щодо Національного музею народної архітектури та побуту України НАН. Нам не зрозуміло, чому так наполегливо і вперто саме вона старалася різними брудними та брутальними методами витіснити з роботи незмінного організатора мистецьких свят у музеї – О.Л.Долю.

Для багатьох з нас Олексій Леонтійович є нашим куратором, дбайливим організатором, помічником. Він краще за всіх інших у музеї розуміє наші проблеми, щиро допомагає нам, підтримує порадами і діями, концентрує усю необхідну інформацію. Олексій Доля присвятив багато років, щоб створити і зібрати наше товариство – громаду українських майстрів. Його плани завжди цікаві і плідні. Багатьом з нас він допоміг в становленні.

Сьогодні, 2-3 травня 2009 року, ми приїхали на свято, на якому немає нашого основного організатора і нашого професійного куратора. Ці дні для нас – дні втрати надії на краще майбутнє України, бо більше, ніж О. Доля, мало хто ще прагнув пропагувати українські народні ремесла. Ми не уявляємо мистецькі свята в музеї без нього -- високого рівня професіонала.

Тому вимагаємо:

1) Г. А. Скрипник та ті, хто під її тиском провокував О. Л. Долю до звільнення, повинні знайти в собі мужність і будь-яким чином повернути його до музею;

2) ті ж самі особи, які наполегливо розпускали і розпускають брудні брехливі плітки про О. Л. Долю, повинні вибачитися перед ним – чесною і безкорисливою людиною;

3) провести прес-конференцію з участю майстрів всієї України про ситуацію, яка складається в нашому улюбленому музеї після його підпорядкування ІФМЕ НАН України.

Ми з радістю їздили на свята, які бездоганно і професійно організовував О. Л. Доля. Сьогодні, знаючи, що його звільнили, ми приїхали для того, щоб всіх переконати, що О. Долі вдалося об’єднати всіх майстрів України і різних промислів в одному місці – в Музеї народної архітектури та побуту України.

Але ми не маємо бажання приїздити сюди, якщо тут не працюватиме Олексій Доля, який є найвищим професіоналом в своїй справі і найтонше відчуває наші прагнення.

У наступні свята жодного з нас в музеї не буде, якщо не повернуть сюди Олексія Леонтійовича Долю.

До листа поставили підписи понад 230 майстрів з усієї України.

Це – Лубни, Львів, Біла Церква, Умань, смт Опішня (Полтавська обл.), Кременчуг, Слов”янськ, Кривий Ріг, Березин, Київ, Рівне, Луцьк, Суми, Васильків, АР Крим, Харків, Ладижин, Полтава, с. Перехрестівка (Полтавської обл.), Погребище, Решетилівка, Косів, Хмельницький, Житомир, Малин, Богуслав, Глухів, Луганськ, Івано-Франківськ, Обухів, Дніпропетровськ, Чернігів, Снятин, Черкаси, с. Мінієво (Чернівецької обл.), Вінниця, Херсон, Миронівка, Ірпінь, Борзна, села Яворів, Річка, Смодне, Бережниця, Буковець, Брустори, Соколівка, Кривопілля, Пістинь, Космач (Косівського та Верховинського районів Івано-Франківської обл.).

Джерело: “Музейний простір України”