2008 р. Пирогів «узаконили»

Інна Філіпенко

Дата: 22.07.2008

Днями Київська міська держадміністрація прийняла рішення передати Музею народної архітектури та побуту в Пирогові 131 гектар землі. Але йдеться не про розширення музейної площі, а лише про юридичне переоформлення землі на ім’я музею, яка раніше вважалася державною власністю. Як стверджують працівники Пирогова, це справжня перемога, адже віднині ніхто не має права зазіхати на музейну територію. Детальніше про переваги такого рішення розповідає директор Музею народної архітектури та побуту Тамара Василенко.

– Тамаро Миколаївно, які ж плюси отримає музей після того як КМДА передала йому його ж таки землю?

– Отримати акт на право володіння музейною землею – це надзвичайне досягнення. Раніше у нас були державні акти на землю, але, відповідно до законодавства, ми повинні його переоформити в акт на право власності для того, щоб експлуатувати будівлі та архітектурні пам’ятки, що містяться на території музею. Тобто лише цей документ дозволяє нам вільно користуватися територією і захищати її тоді, коли хтось із приватних власників захоче відібрати у музею шмат землі. За нашою документацією, музею належить понад 134 гектари, наразі ми отримали 131 гектар.

Також нам удалося відвоювати дорогу, що проходить уздовж лісу територією музею. Раніше вважалося, що вона призначена для загального користування, але ось уже протягом 40 років, з часу існування музею, доглядають її саме наші працівники: чистять, організовують транспортну стоянку тощо. Оскільки нині дорога стала власністю музею, ми плануємо її розширити і зробити зручною як для пішоходів, так і для автівок, зокрема, удосконалити зону паркування.

– Якби КМДА прийняла рішення не на вашу користь, що б сталося з музеєм?

– Усім відомо, що твориться навколо землі – доводиться боротися за кожен шматочок. Наразі ми відвоювали територію, на якій розташовані експонати, а згодом візьмемось за встановлення охоронних зон. Відповідно до закону України про збереження культурної спадщини, музей має право на зону ландшафту, що охороняється, та зону регульованої забудови, чого у Пирогові поки що немає.

А саме це допоможе нам зберегти неповторний образ музею, адже дехто із забудовників уже планує звести біля нього 40-метрові висотки. Якщо такі споруди з’являться перед музеєм, уявіть, який образ України відтворюватиме Пирогів: поряд із хатинками ХVII століття стоятимуть хмарочоси.

– Як просувається реконструкція музею, адже відомо: Фонд «Розвиток України» виділив на це 15 мільйонів гривень?

– Частину коштів спрямовано на покращання інфраструктури музею, відновлення архітектурних пам’яток тощо. До 2012 року ми приведемо музей у належний вигляд. Оскільки нині літо, хочеться встигнути за цей час відновити стріхи на будиночках, попідмазувати хати, щоб вони мали привабливий вигляд. Також за програмою фонду нині відновлюються 10 вітряків, які є у найбільш жалюгідному стані.

Але виконувати цю роботу швидко заважає те, що не вистачає реставраторів, які могли б полагодити солом’яні, дерев’яні вироби, перекрити дахи тощо. Так само нам бракує реставраторів тканин, кераміки та живопису, а також стельмахів та столярів.

Реставрація експонатів ускладнюється багатьма іншими чинниками. Заважає дощова погода, доводиться по кілька разів перебілювати та підмазувати одну і ту ж хатину, і знову ж таки не вистачає мазальників – майстрів, що працюють з глиною. Аби розширити штат працівників, треба у першу чергу підвищити заробітну плату. А зробити це можна тільки тоді, коли музей отримає статус національного (заробітна плата збільшиться удвічі).

Поки що відповідні документи розглядаються у Секретаріаті Президента, коли буде позитивна відповідь – невідомо. Наразі у музеї налічується до 300 експонатів, розміщених у шести етнографічних регіонах. Тому наша мрія – щоб у кожному з регіонів працювало хоча б кілька майстрів для догляду за експонатами. Так, нині у музеї працюють тільки два реставратори по дереву, а на такий об’єкт, як наш музей, – це просто мізер.

– Незважаючи на безліч проблем, які вам доводиться вирішувати, відвідувачів у музеї не меншає. Чим збираєтесь порадувати їх найближчим часом?

– 20 липня ми відсвяткували День різьбяра. До нас приїхали майстри з усієї України: різьбярі по дереву, стельмахи, майстри з лозоплетіння та багато інших. Також відвідувачі побачили дерев’яні вироби від часів Київської Русі до сьогодення. А на початку серпня Пирогів запрошує усіх на свято коваля.

Джерело: «День»