2007 р. «Писок геть від Пирогова!»

Дата: 03.10.2007

«Мере Черновецький, історія не пробачить вам нівечення Музею народної архітектури та побуту в Пирогові!», «Ні – забаві на історичній землі!», «Музею – так! Казино – ні!» – із такими гаслами минулого тижня під київську мерію вийшли працівники Музею народної архітектури та побуту, науковці Національної академії наук України, Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнології імені Рильського та інші люди, яким небайдужа доля української культурної спадщини.

Пікетувальники вимагали у «верхівки» столичної влади відмінити рішення Київради про передачу майже десяти гектарів музейної території під будівництво готельно-розважального комплексу та кінноспортивного клубу.

– У жовтні 2006 року Київрада прийняла рішення про передачу в оренду на 25 років земельну ділянку площею майже 10 гектарів товариству з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Укрінвестбуд» для спорудження готельно-розважального комплексу та кінноспортивного клубу, – розповідає заступник директора Музею народної архітектури та побуту Олексій Доля.

– Після такого рішення працівники Музею та науковці пікетували мерію. Депутати Київради прислухалися до нас і відмінили своє рішення. Однак раділи ми недовго: у травні цього року Київрада знову повернулася до згаданого питання і вже відмінила рішення про відміну, таким чином дозволивши забудову території Музею. Як мені розповідали очевидці, секретар Київради Олексій Довгий ставив це питання на голосування під час одного засідання двічі, і якщо ще о 12.30 депутати проголосували «проти», то вже о 12.32 забудовники отримали «добро» на нашу землю…

Хто не знає, за яку ділянку йдеться, Олексій Доля пояснив, що це саме те поле, яке знаходиться перед входом у Музей. Бажаючи відшукати справедливість, працівники Музею звернулися до Президента України Віктора Ющенка та до прокуратури Києва. Глава держава відреагував Указом № 553/2007 про вжиття заходів щодо припинення незаконного користування земельними ділянками на території Музею та навіть наказав відшукати можливість стосовно розширення його площі.

Прокуратура ж, у свою чергу, висловила протест на рішення Київради про передачу в Пирогові земельної ділянки під забудову.

Із протестом з приводу згаданого рішення Київради звернувся до мерії й президент НАНУ Борис Патон, вказуючи на неприпустимість будь-якого будівництва у захисній зоні Музею, затвердженої Міністерством культури України. Однак голосу науковців та громадськості столичні депутати поки що не почули.

– Ми не збираємося поступатися і, окрім всіляких звернень до високопосадовців, ще подали позов до суду. Засідання має відбутися найближчим часом, – повідомив Олексій Доля.

– Думаю, що нам вдасться відстояти правду, адже ми – на своїй землі. Тому не допустимо, аби хтось паплюжив цінності, які характеризують наш український рід. Тим більше, що ми заручилися підтримкою Президента України, – каже співробітниця Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнології імені Рильського Наталя Оробченко.

Під київську мерію підтримати пікетувальників прийшов і доцент кафедри культуристики Інституту філософії Київського національного університету імені Шевченка Леонід Шурко.

– Викладачі і студенти нашого університету виступають проти забудови історичних земель. Адже, за такої політики міської влади, Київ незабаром може перетворитися в суцільне казино. Яку ж спадщину ми залишимо майбутньому поколінню?

Учасники мітингу, аби їх почули чиновники, співали під вікнами кабінетів столичних посадовців українські пісні, читали вірші. «Мерській владі скажемо знову – писок геть від Пирогова!» – скандували вони. Чи почули їх столичні чиновники – невідомо, однак з мерії до мітингуючих ніхто не вийшов…

Інна Бірюкова

Коментар

Володимир Бондаренко, депутат Київради:

– З приводу майбутньої забудови території Музею народної архітектури та побуту в Пирогові до мене звернулися науковці, які передали звернення до Київради, під яким стояло понад три тисячі підписів. Адже етноцентри, подібні до Пирогового, є в усьому світі. Наприклад, в Німеччині десятки тисяч людей живуть у поселеннях, де зберігся вигляд середньовіччя.

Однак, на думку депутатів, котрі голосували «за» передачу земельної ділянки Музею під забудову, звернення науковців не вплинуло. Рішення пройшло завдяки так званій більшості, до якої входять депутати блоку Леоніда Черновецького та деякі нашоукраїнці. Адже нікому не секрет, що в Київраді йде «купівля» депутатських голосів.

Щодо згаданого рішення був і протест прокурора, але секретар Київради Олесь Довгий у порядок денний його не включав. Прокурорські протести, які йдуть всупереч інтересів «більшості» Черновецького, як правило, або не розглядають, або відхиляють. Окрім Пирогова, незабаром Київрада збирається «дерибанити» заповідні землі Феофанії. На мою думку, змінити ситуацію із «роздачею» земель можна тільки тоді, якщо змінити київську владу.

Джерело: “День”