Поділ

Поділ

Ражен Михайло (pp. нар. і см. невід.) – кресляр кінця XVIII ст.

Панорама Подолу і київських гір.

Фрагмент панорами «Фасад Старокиївської фортеці та нижнього міста Києво-Подо.гу з Московського боку». 1775-1786.

На панорамі вгорі ліворуч знаходиться зображення частини земляних укріплень Старокиївської фортеці, посередині, за фортецею, – Вознесенська дерев’яна церква, праворуч від неї – «будинок Софійського монастиря з садом». В панорамі споруд Подолу – збудовані І. Григоровичем-Барським дерев’яна будівля бурси 1760-1765 pp. під № 36 і церква Миколи Набережного 1772-1775 pp. під № 37; Богоявленська братська церква під № 38; учбовий корпус Академії, перебудований Й. Г. Шеделем в 1732-1740 pp., під № 40; соборна Успенська церква 1131-1136 pp., реставрована І. Григоровичем-Барським в 1770-х pp., під № 41; будівлі в районі Флорівського монастиря під № 43, 44, 45, 46 і 47 з кам’яним гостиним двором під № 48; козацька Василівська і Миколи Притиска церкви під №№ 49 і 50; кам’яна вежа з шатровим верхом; житлові будинки з високими дахами. Найвищою спорудою Подолу був міський магістрат з оригінальною високою вежею (під № 42), збудований в кінці XVII – на початку XVIII ст.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 81.