Група студентів академії

Невідомий художник.

Панорама Києва з Академією.

Фрагменти академічної тези на честь Й. Кроковського. 1713.

Вважається, що зображений на гравюрі навчальний академічний двоповерховий корпус – це здійснення в натурі на початку XVIII ст. проекту, зображення якого дав І. Щирський у тезі на честь П. Колачинського. Привертають увагу аркада на головному фасаді, барокковий фронтон бокового фасаду та двосхилий дах із заломом. На фрагменті, розміщеному ліворуч, зображені споруди Михайлівського Золотоверхого монастиря, де митрополит Кроковський 1713 р. збудував трапезну і де у 1716-1720 pp. замість дерев’яної буде збудована кам’яна дзвіниця; на північ від Золотоверхого (праворуч) – споруди жіночого Михайлівського (Софійського) монастиря, Трьохсвятительська церква, а також дерев’яна Андріївська (Здвиженська) церква, що на той час належала Києво-Братському монастиреві.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 74.