Город Ізяслава. Вигляд в 1982 р.

Мазюкевич Дінора Павлівна (нар. 1918).

Місто 10 – 13 ст. Частина Гори з краєвидом Подолу. Місто Ізяслава-Святополка.

Фрагмент макету стародавнього Києва. 1968. Державний історико-архітектурний заповідник «Софійський музей».

Місто Ізяслава-Святополка займало так звану Михайлівську гору, що стоїть на південь від города Володимира. Основне будівництво розгорнулося тут у другій половині XI ст. Син Ярослава Мудрого, Ізяслав-Дмитрій, у 60-і pp. заснував тут Дмитрівський вотчий монастир. У 1085-1087 pp. старший син Ізяслава, Ярополк, побудував у цьому монастирі церкву Петра. А 1108 р. другий син Ізяслава, Святополк, побудував Михайлівський собор, який названий літописцями Золотоверхим. Навколо цих церков були зведені потужні укріплення на зразок валів города Ярослава. Неприступними ці укріплення робила сама місцевість: з півночі, півдня і сходу вони були оточені крутими схилами у бік ярів та Дніпра. На основі археологічних знахідок є підстави гадати, що у цьому районі стародавнього Києва проживало багато духовенства. На даному макеті Михайлівська гора стоїть на першому плані.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 21.