Церква св.Параскеви (греко-католицька)

Розмір зображення: 600:405 піксел

Церква св.Параскеви. 1700 р. Нині – римо-катол.костел. [Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, p. 67 = 1790 рік; а в підписі до фото – 1700 р.].

Дерев’яна церква св.Параскеив 2 пол. 17 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 148].

Церква збудована у 1811 р. (за іншими даними – у 2 пол. 18 ст.) з дерева у західнолемківському стилі. Багато разів ремонтована, нині – римо-католицький костел.

Джерело: [2006 р.]

Świątynia jest klasycznym przykładem zachodniołemkowskiego budownictwa cerkiewnego. Uważana jest za jedną z najpiękniejszych cerkwi w Polsce.

Cerkiew greckokatolicka pw. św. Parascewii w Kwiatoniu wzniesiona została zapewne w 2. połowie XVII w. (według tradycji w 1700 r.). Wieża prawdopodobnie dostawiona została w 1743 r. lub wówczas była remontowana (data na belce).

Cerkiew trójdzielna o konstrukcji zrębowej, pobita i pokryta gontami.

Cerkiew posiada wyjątkowo strzelistą bryłę. Wszystkie człony budowli wzniesione zostały na planach zbliżonych do kwadratów. Pod wieżą znajduje się babiniec.

Dekoracja malarska ścian i stropów wykonana została w XVIII w., a złożona jest z motywów figuralnych i ornamentalnych. W świątyni zachowało się kompletne wyposażenie cerkiewne z XVIII i XIX w. Ikonostas pędzla Michała Bogdańskiego wykonany został w 1904 r. Ołtarz pochodzi z XIX w. Obecnie jest to kościół pomocniczy parafii rzymskokatolickiej pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Uściu Gorlickim.

Джерело:

Cerkiew filialna greckokatolicka pw. Św. Paraskewii z XVII w., obecnie kościół rzymskokatolicki; trójdzielna, konstrukcji zrębowej, pokryta gontem; kompletne wyposażenie cerkiewne z XVIII-XIX w. Wieża konstrukcji słupowo-ramowej o pochyłych ścianach z izbicą. Nawa i prezbiterium nakryte dachami namiotowymi łamanymi uskokowo. Kopuły zwieńczone baniastymi wieżyczkami ze ślepymi latarniami. Hełm wieży takiego samego kształtu. Cerkiew o wyjątkowo strzelistej bryle. Prezbiterium i nawę nakrywają pozorne sklepienia kopulaste, a babiniec strop płaski. W przejściu pomiędzy nawą a babińcem portal z nadprożem o wykroju falistym. Dekoracja malarska ścian i stropów z XVIII w. Wyposażenie wnętrza: – ikonostas pędzla Michała Bogdańskiego z 1904 r. – ołtarz z XIX w. Jedna z najlepiej zachowanych świątyń zachodniołemkowskich, uważana także za jedną z najpiękniejszych cerkwi w Polsce.