2010 р. У Буському районі Львівщини відкрили перший в Україні Храм Пам’яті

Дата: 27.09.2010

Учора, 26 вересня, у селі Кути Буського району відкрили унікальну дерев’яну церкву святого Михаїла 17 століття, яка стала першим в Україні Храмом Пам’яті. Це вдалось реалізувати завдяки благодійній акції студентів Університету банківської справи НБУ «ІІІ Аукціон надій». Про це ЗІКу повідомили у прес-службі УБС НБУ.

Партнер акції – Герой України, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. За роки незалежності України втрачено більше двохсот дерев’яних церков, у той час коли за часи Радянського Союзу лише дві. Церква святого Михаїла – перша за роки незалежності дерев’яна церква відновлена за кошти зібрані студентами. До цього храм більш як півстоліття стояв зачиненим. Якби не студентська акція, за оцінками фахівців, за 2-3 роки церква розвалилася б.

Храм Пам’яті – це перейнятий австрійський досвід надання старовинним церквам нового туристичного приваблення. Тут, окрім відправ богослужінь, зберігатиметься інформація про попередні покоління та відомих вихідців зі села. Організатори сподіваються, що таким чином вдасться надати церкві виключного значення, а відтак обласна влада віднайде кошти аби повністю реставрувати унікальний храм. Більше того, ініціатори сподіваються, що церква стане початком відродження села Кути, яке сьогодні переживає скруту.

Акція «ІІІ Аукціон надій» тривала 2 роки, за які вдалось зібрати більше 250 тисяч грн. Студенти збирали гроші вулицями Львова, колядували на сесіях обласної та міської рад, по підприємствах та банках Львова. Найбільше коштів вдалось виручити під час самого благодійного Аукціону, який пройшов у грудні 2008 року – 160 тис. грн.

За зібрані кошти вдалось зробити чимало – перекрити дах, захистити церкву від пожеж, подбати про її охорону, рекламу (інформаційний стенд, дорожній знак вказівник, листівки для туристів, експонати для музею пам’яті). На цьому благодійна акція завершується, але роботи по церкві лише розпочинаються.

За словами ректора Університету банківської справи НБУ Тамари Смовженко, організатори передають храм Борису Возницькому та обласній владі, які пообіцяли повернути у церкву цінний іконостас, що раніше тут був, а зараз, уже відреставрований, перебуває у сховищах Олеського замку; продовжити реставрацію. Буде також відремонтовано під’їзну дорогу; а церкву планується включити до туристичного маршруту «Золота підкова» і взяти під опіку ЮНЕСКО.

Майстер-підрядник Іван Кіф’як, що виконував основні роботи по церкві, повідомив, що готовий безоплатно відремонтувати старовинну дзвіницю поруч, якщо обласна влада профінансує проектну документацію.

Перший заступник голови облради Роман Ілик зобов’язався подати на розгляд сесії питання про виділення коштів щодо завершення робіт у старовинному храмі, а також ініціюватиме створення туристичного маршруту дерев’яними церквами Львівщини.

За словами представників студентської ініціативної групи Іллі Симоненка та Олександра Бондарчука, благодійна акція закінчується, проте молодь університету дбатиме про неї і надалі. «Ми вже неодноразово приїжджали сюди на толоки, їздитимемо ще. Також плануємо саме тут брати шлюби, – поділився Ілля Симоненко. – Церква намолена нашими прадідами, має особливо енергетику та силу».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»