Перекриття церкви в с. Кути в районі Злочева

План, розріз та ізометрія виконані П. Юрченком за М. Драганом

Близькою до згаданої первинної форми є уступчаста форма перекриття церкви с. Кути в районі Злочева у вигляді чергувань зрізаних пірамід, що спадають до верху, із квадратними невисокими зрубами. Ця форма походить від попереднього шатрового покриття і є наслідком прагнення підвищити будівлю зовні і всередині збільшенням висоти шатра. Високе шатрове покриття без уступів не властиве українській архітектурі: воно менш мальовниче, більш одноманітне. У наведеному прикладі перекриття поділяється на кілька виразно виявлених горизонтальних членувань, що створюють уступчастість форми. Слід відзначити, що в українській архітектурі ця форма церковних куполів, які зберігають квадратну основу від низу й до верху, зустрічається рідко і була відзначена тільки в районах Турка, Сколе і Злочева, як свідки давно залишених старовинних прийомів.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яне зодчество України. – К.: 1949 р., с. 29-30.