Церква св. Антонія Печерського

Kurmanów

Dawna cerkiew greckokatolicka wzniesiona rzekomo w r. 1790 jako kaplica dworska. W r. 1831 przejęta na cerkiew greckokatolicką, wówczas rozbudowana (kaplice boczne, kopuła, szczyt wsch.), być może w oparciu o teoretyczne projekty archidiec. Piotra Aignera. Zamieniona na cerkiew prawosławną ok. 1875. W r. 1925 przebudowana na szkołę.

Klasycystyczna. Elewacja frontowa zwrócona na wschód. Murowana z cegły, otynkowana. Na rzucie krzyża greckiego z wydłużoną częścią frontową, przy ramieniu południowym piętrowa przybudówka. Wnętrze całkowicie przekształcone i podzielone na dwie kondygnacje. Zewnątrz ściany o podziałach ramowych z dwoma obiegającymi gzymsami kordonowymi. Elewacja frontowa z wgłębnym, dwukolumnowym portykiem, ujętym po bokach kanelowanymi lizenami, zwieńczona trójkątnym szczytem na tle schodkowego muru attykowego. Nad nawą czworoboczny tambur podtrzymujący niegdyś kopułę, zniesioną w r. 1956. Pierwotne otwory okienne prostokątne, w kaplicach znacznie wydłużone, zamknięte łukiem półkolistym, w opaskach; obecnie częściowo zamurowane i przekształcone; w tamburze koliste; ponadto szereg nowych otworów wybitych po r. 1925. Od północy drzwi klepkowe. Dachy dwuspadowe i trójpołaciowe, kryte blachą. Epitafium ks. Gaponowicza z 2. Ćw. w. XIX.