1976 р. Паспортна інформація

[Чи городище ??] Поселення багатошарове

Пам’ятка археології.

VII-VI ст. до н.е. та XI-XIII ст. н.е.

Львівська обл., Самбірський район, с. Кульчиці, за 3,5 км на північний схід від села.

Загальний опис:

Городище у формі овалу, розміром близько 500×1000 м, оточене валом заввишки до 5 м та широким, глибоким ровом. Через територію городища протікає струмок, що впадає у невеликий ставок на північній частині городища. Археологічними експедиціями 1933 та 1949 р. розкопано верхній шар XI-XIII ст. н.е. У ньому знайдені уламки посудин, пряслиця і залізний наконечник стріли. У нижньому шарі VII-VI ст. до н.е. виявлено сліди двох землянкових жител.

Городище знаходиться в лісі, за 3,5 км на північний схід від села. Територія пам’ятки вперше заселена племенами ранньоскіфського часу VII-VI ст. до н.е. Вдруге ця територія заселена в XI ст. н.е., коли тут був збудований давньоруський город.

Пам’ятка виявлена у 1933 р. Я. Пастернаком та В. Кобільником. У цьому ж році ними проводились розкопки. У 1949 р. пам’ятка досліджувалась розвідувальними шурфами П.І. Завади.

Матеріали розкопок 1933 р. зберігаються у Дрогобицькому краєзнавчому музеї, а розкопок 1949 р.- в Інституті суспільних наук АН УРСР.

У 1969 р. пам’ятка обстежена розвідкою І.К. Свєшнікова та Г.І. Мурги.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Львівської обласної Ради депутатів трудящих № 183 від 5 травня 1972 р.

Охоронний № : 714 (735)

Основна бібліографія, архівні дані:

Ратич О.О. Древньоруські археологічні пам’ятки на території західних областей УРСР.- К.: вид АН УРСР, 1957.- С. 17.

Тереножкін О.Т. Пам’ятки скіфів-орачів в Південному Поліссі // Археологія.-.- К.: “Наукова думка”, 1965.- С. 33.

Генплан розміщення двошарової пам’ятки.