Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Розмір зображення: 800:536 піксел

Церква була у 18 ст. – дерев’яна, згоріла від блискавки у 1795 р. Нова церква св.Дмитра збудована у 1806 р. – кам’яна одноверха, з окремою дзвіницею. Новий іконостас 1853 р. – 2-ярусний. Було кілька ікон художника Тропініна – місцевого уродженця. Спочатку церква була прикрашена фігурами 12 апостолів на зріст людини по краю даху. Вони зняті у 1870 р. за наказом єписокпа. У 1901 р. зберігалось 6 фігур [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 693 – 694].

Їхав до Кикавки спеціально, щоб забрати деякі з картин пензля Тропініна, що знаходяться в церкві кикавецькій. Вони всі описані й опубліковані Рогозинським в «Искусстве» Кульженка. Цей самий Рогозинський – син покійного священика Кикавецького, щоб не здохнути з голоду – зараз священиком в цій самій Кикавці у власному будинку (належить трьом братам).

Кикавська церква, збудована під доглядом Тропініна, камінна, була в ампірному стилі, але зараз перероблена, кольонки зняті, й вона дала декілька простовісних щілин дуже небезпечних, які в вівтарній частині виникли завдяки існуванні склепу. Церкву конче треба стягнути залізними тягами, й на це треба не більше 50-100 крб. В церкві сиро, тропінівські ікони деякі ззаду від стіни покрились цвіллю. Я взяв три.

Біля церкви інтересні нагробки – хрести камінні. Між іншим один з них з написом «Надежда Аркадиевна Маркова скончалась августа 26 д.» цілком такий як на звичайних могилах в цій окрузі. У Ник/олая/ Ник/олаевича/ Ляшкевича – зятя Маркових (живе в Могилеві був/ша/ Дворянська вул. № 5/?/ – вул. Урицького проти ГПУ) були фамільні портрети Маркових роботи Тропініна, був краєвид Кикавки з виображенням церкви до перебудови з чотирома ампірними портиками. Усі ці картини, здається, вже продано кудись до Москви. Інтересна дзвіниця Кикавецької церкви – широкий купол на шісти цегляних стовпах [Екскурсія на Поділля й Волинь 24 липня – 10 вересня 1926 року. Щоденник Данила Щербаківського. – “Пам’ятки сакрального мистецтва Волині на межі тисячоліть”, Луцьк, 1999 р., с. 19].

Церква 1806 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 13].

Церква 1806 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Церква Дмитра Солунського 1806 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].