^Кудринці с

Розмір зображення: 800:522 піксел

Замок 17 ст. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Замок (руїни) 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Замок (руїни) 16 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3]. – Помилково показаний в с.Кривче.

Замок збудували пани Гербурти в 16 ст. В 1672 р. турки здобули і зруйнували замок [СКУ, с. 289].

За Рихтою, вже на Збручі, лежить село Кудрин-ці, над яким на стометровій височині, майже на зовсім урвистій скелі, височать руїни замка. Влітку скелі, порослі полином, зливаються з сіро-попелястими мурами. А коли піднятися в замок, відкривається зелена долина, село в садах, посеред якого в’ється Збруч. Усе це облямоване, як рамою, височенними горбами з темним лісом на обрії [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 291].

2010 р. Слідами Гербуртів на Тернопіллі
Північна башта