2010 р. У Криму віддають під приватну забудову пам’ятки історії та культури

У Криму на території декількох унікальних пам’яток національного значення розпочато будівництво приватних житлових комплексів.

Цього літа на території таврського могильника на горі Кішка (Сімеїз), який вважається пам’яткою національного значення, почалося будівництво приватного житлового комплексу, пише газета События.

“Будівництво ведеться в охоронній зоні, де розташована пам’ятка масштабу ЮНЕСКО”, – підтвердив екс-голова Сімеїзької селищної ради Микола Макаренко.

За даними видання, ще одна новобудова стала причиною зникнення з екскурсійних маршрутів об’єктів у центрі Судака. Поруч з Генуезькою фортецею (на ділянці між вежами Лукіні Фієскі і Безіменною) два роки тому з’явилася огороджена ділянка і виріс приватний будинок. “Ділянка, яку забрали забудовники, унікальна, – говорить співробітник Кримського відділення Інституту сходознавства Володимир Терешко. – Там розташовані підземні культові споруди, що добре збереглися, хоча їх вік близько двох тисяч років. Раніше туди водили екскурсії, тепер все засипано будівельним сміттям”.

Як пише видання, схожа ситуація і в західному Криму. Наприклад, давньогрецький поліс Калос Лімен археологи шукали близько ста років, знайшли його на північній околиці смт Чорноморське. “У нас 5000 пам’яток, але територія досі не обгороджена і є прохідною дорогою, – говорить директор КРУ історико-археологічний заповідник Калос Лімен Айзіме Кімалова. – Це сильно руйнує пам’ятку і забруднює її”.

Крім того, як кажуть кримські археологи, багаторічна епопея з оформленням земельних документів заповідника призвела до того, що і тут з’явилися приватні будівлі.

“У півтора кілометрах від Євпаторії є територія, де відкриття зроблені біля кожного села: півтора десятка античних городищ, що тягнуться вздовж берега, головне з них – Беляус. Але грошей у влади на популяризацію цього місця немає – навколо тільки сміттєві купи”, – пише видання.

Разом з цим в Мінкурортів не заперечують того, що багато раніше популярних маршрутів забуті, однак надії на їх відродження тут не бачать. “Давайте будемо реалістами: за 10 найближчих років навряд чи що зміниться, – говорить перший заступник міністра курортів та туризму Марина Слєсарєва. – Ми розвиваємо пляжний відпочинок, південнобережні палаци, Мармурові печери… Так і залишиться”.