1991 р. Дерев’яний храм на Благовіщенському церквищі

Ще автор перших розкопок церкви Благовіщення Лев Лаврецький, наштовхуючись на обгорілі дерев’яні лежні, припускав існування тут попередньої дерев’яної споруди. Більш повні сучасні археологічно-архітектурні дослідження підтвердили цей здогад відкриттям виразних слідів від підвалин первісного дерев’яного храму, який існував тут ще в XII ст. і був знищений пожежею. Церква зрубної конструкції, складалась із двох майже квадратних клітей – більшої нави та меншого вівтаря. Уцілів також фундамент від престолу в дерев’яній церкві. Судячи з частих знахідок окислених крупинок олова в комплексі споруди, вона була перекрита дахом з олов’яних листів.

Фундаменти пізнішої кам’яної церкви повністю охопили рештки попередньої – дерев’яної і не пошкодили їх. Головні осі обидвох церков практично збігаються за напрямком, отже, можемо припускати, що дерев’яний храм носив той самий титул як і наступний, кам’яний.

Благовіщенське церквище на полі «Церквиська» в Крилосі має чудові перспективи для створення тут експозиції у закритому музеї-павільйоні. Близьке розташування до гостинця Галич – Калуш, сусідство присілку Четверки, добрі візуальні зв’язки і, нарешті, відносно невеликих розмірів, унікальні фундаменти, полив’яна підлога, рештки дерев’яних підвалин, знайдені тут археологічні знахідки – все це сприятливі фактори для того, щоб «вдихнути» нове життя в цю пам’ятку давнього галицького подолу.

Джерело: Лукомський Ю.В. Архітектурна спадщина давнього Галича. – Галич: 1991 р.