Івонич-Здруй с

Івонич-Здруй с

Карта Джерело: .

Iwonicz Zdrój, pow. krośnieński

Drewniana zabudowa zdrojowa z końca XIX w.

Джерело: [2006 р.]

Iwonicz Zdrój – Miasto (2200 mieszk.) i zane uzdrowisko w dolinie Iwonickiego Potoku, w otoczeniu wzniesień Beskidu Niskiego. Dobre warunki klimatyczne. Właściwości lecznicze iwonickich źródeł znane były już w początkach XVI w. Opisał je Wojciech Oczko, lekarz Stefana Batorego w książce wydanej w 1578 r. Uzdrowisko założone przez rodzinę Załuskich w 1837 r. szybko zyskało rozgłos i znaczenie. Iwonicz posiada 10 czynnych źródeł wód mineralnych, są to głównie solanki chlorkowo-wodorowęglanowo-sodowo-bromowo-jodowe i żelaziste. Stosowoane do kuracji pitnych i kąpielowych, leczą choroby goścowe, dróg oddechowych, trawienia i układu nerwowego, kobiece i narządów ruchu. Uzdrowisko dysponuje nowocześnie wyposażonym szpitalem, zakładaem przyrodo-leczniczym i kilku sanatoriami. W ostatnich latach wybudowano tu kilka okazałych budynków sanatoryjno-wypoczynkowych. Ponadto są tu prewntoria i zakładowe domy wypoczynkowe, liczne pensjonaty prywatne, pawilon hotelowy. Iwonicz posiada ponad 2500 miejsc w obiektach sanatoryjnych i wypoczynkowych, rocznie leczy się tu i wypoczywa 35000 osób. W centrum uzdrowiska zabytkowe, drewniane budynki: «Stary pałac», «Bazar»,»Biały Orzeł»,»Dom Zdrojowy»,»Krakowiak». Ciekawostką Iwonicza jest źródło «Bełkotka», z którego wydobywa się łatwopalny gaz. Nad źródłem pomnik znanego poety i geografa Wincentego Pola, który często tu przebywał.