2007 р. Кременець постарішає на 300 років

Наталя Лазука

Дата: 22.05.2007

На вулиці Шевченка в центрі міста Кременця Тернопільської області археологи розкопали залишки давньої будівлі, датованої Х ст. Розкопки тривали на місці будівництва великого магазину. Археологи оглянули 400 кв. м території.

– Під верствою породи знайшли залишки кераміки, наконечник стріли, уламки знарядь праці Х ст., – розповідає директор Тернопільського підрозділу Інституту археології Академії наук України Богдан Строцень. – Нині їх опрацьовують в інституті. Знахідки дозволяють продовжити історію міста на 300 років.

У давньоукраїнських літописах Кременець уперше згаданий 1226 р., коли Мстислав Удатний розбив під мурами замку угорські війська короля Андрія ІІ. У польських енциклопедичних словниках про місто пишуть із 1064 року.

Джерело: “Газета по-українськи”

Тернопільщина: У Кременці археологи розкопали залишки давньої будівлі Х століття

На вулиці Шевченка в центрі старовинного міста Кременця на Тернопільщині археологи розкопали залишки давньої будівлі, датованої Х століттям. Розкопки проводилися на місці зведення великого магазину. Про це повідомив 25 травня ЗІКу директор Тернопільського підрозділу Інституту археології Академії наук України Богдан Строцень.

Археологи оглянули 400 квадратних метрів території. Під верствою породи було знайдено залишки кераміки, уламки знарядь праці, наконечник стріли. Усі знахідки датовані Х століттям. Наразі їх опрацьовують в інституті.

У давньоукраїнських літописах Кременець уперше згаданий 1226 року, коли Мстислав Удатний розбив під мурами замку угорські війська короля Андрія ІІ. У польських енциклопедичних словниках про місто пишуть із 1064 року.

Офіційно Кременцю виповнилося 780 років. Однак знахідки можуть продовжити історію міста на 300 літ.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»