Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:538 піксел

Вигляд з позиції А4. Фото автора, червень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 246.

У 1870 р. передано на греко-католицьку церкву зачинений поавгустинський костел, 1 збудований у 1837-1839 рр. за проектом Генрика Марконі будівничим Вавжиньцем Зюлковським. 2 На його місці зведено нову муровану церкву. У акті візитації єпископа Михайла Куземського про неї зазначено: “Новозбудована гарна мурована церква і дзвіниця”. 3 У 1871 р. кошторис на проведення будівельних робіт по дообладнанню споруди склав губернський архітектор Людвик Шамота. 4 Додатковий кошторису 1873 р. за відсутності повітового архітектора виготовив архітектор-кондуктор Ліцкідорф. 5 З 1875 р. церква православна. Освяченау 1879 р6. Після першої світової війни перетворена на костел. 7 Під час німецької окупації в місті діяла православна парафія. 8 Після другої світової війни – костел св. Трійці. З 1996 р. ведуться роботи по його розбудові.

Розташована на рівній ділянці при одній з головних магістралей міста – виїзді на Люблин. Невелика класицистична споруда. Складається з прямокутної нави, до якої з чільної сторони прилягає прямокутний в плані невеличкий бабинець-присінок, а з тильної – такий же ж вівтар. Давніше по боках до вівтаря прилягали невеликі прямокутні захристії. Вкривав наву чотирисхилий дах, давніше увінчаний маківкою. Тиньковані стіни завершував профільований ґзимс. На пласкій стелі нави ще збереглися розписи другої половини XIX ст. Після завершення будівельних робіт давня нава церкви стане бабинцем нового великого, хрещатого в плані костелу, а вівтар буде повністю розібраний.

1. ЦДІА, фонд 683, опис 1, справа 586.

3. ЦДІА, фонд 201, опис 1, справа 3326, аркуш 21.