Городище почепської культури

Городище в ур. «Городище»

Пам’ятка археології

Перша половина I тис. н.е. (почепська культура).

Чернігівська обл., Сосницький район, с. Козляничі, за 1,5 км на південний захід від села.

Загальний опис:

Городище розташоване за 1,5 км на південний захід від села, на лівому березі безіменного струмка, правої притоки р. Убідь, в ур. “Городище”. Воно займає мис, утворений великим байраком, на дні якого тече струмок. Площа городища 90х60 м. Схили мису поросли кущами та дрібними деревами, а внутрішня площа городища зайнята насадженнями сосни.

З напільного, південного і західного боків городище було укріплене двома лініями валів і ровів. Внутрішній вал мав висоту 1,6 м. Після нього йшов рів глибиною 3 м. Зовнішній вал, висотою біля 1 м, оточував городище зі Сходу. З півночі і сходу городище було ескарповане. В’їзд на городище знаходився у східній частині і добре простежується.

В західній частині городища був закладений шурф 4х1 м. Культурний шар досягає 0,2-0,3 м.

Знайдений матеріал відноситься до почепської культури.

Городище відноситься до ранньо-слов’янської епохи. Відкрито Ю.С. Виноградським у 20-і роки XX ст. Обстежено О.В. Григор’євим у 1980 р.

Науковий звіт зберігається у архіві ІА АН УРСР (на 1982 р.).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Чернігівської обласної Ради народних депутатів № 551 від 17 листопада 1980 р.

Охоронний №: 2649

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Границі охоронної зони встановлені в радіусі 50 м від підніжжя пам’ятки.

Звіт Григор’єва О.В. за 1980 р.-1980/110.-С. 22-23.