^Ковалівка с

Соколова Могила

Соколова Могила

Курган знаходився на правому березі р.Південний Буг на захід від с.Ковалівка. Висота 6.5 м, діаметр 70 м. Курган доби міді-бронзи, уславився впускним похованням знатної сарматської жінки 1 ст. н.е.

Ковпаненко Г.Т. Погребение знатной сарматки в Соколовой Могиле на Южном Буге. – “Новейшие открытия советских археологов”, К., 1975 г., т. 2, с. 30 – 32.

Ковпаненко Г.Т. Сарматское погребение в Соколовой Могиле: предварительная публикация. – “Скифия и Кавказ”, К., 1980 г., с. 168 – 183.

Ковпаненко Г.Т. Сарматское погребение 1 в. н.э. в Соколовой Могиле на Южном Буге. – К.: 1986 г.

Вкладені елементи

Згідно Г.Т.Ковпаненко, 1980 р. 	І – XI – групи предметів; 	2 – дерев'яна підкладка; 	3 – луб. 	I – голова 	l – перли з головного убору, 	2 –…
План сарматського поховання
Джерело: Gold der Steppe: Archaeologie der Ukraine. – Schleswig: 1991, S. 224.
Деталь срібної ойнохої
Дзеркало
Джерело: Gold der Steppe: Archaeologie der Ukraine. – Schleswig: 1991, S. 226.
Сарматська жриця. Реконструкція
Реконструкція вбрання сарматської жінки 	Сармати. 1 ст. н.е. 	Шкіра, полотно, золото. 	Реконструкція виконана Г.Т.Ковпаненко та А.К.Єлкіною за…
Реконструкція вбрання сарматської жінки
Браслет
Браслет (+)
Кам’яна посудина 	Сармати. 1 ст. н.е. 	Камінь. Висота 5.2 см, діаметр отвору 5 см, діаметр дна 4.4 см. 	Соколова Могила біля с.Ковалівка…
Кам’яна посудина
Намисто 	Сармати. Сер. 1 ст. н.е. 	Золото, гранат, кварц. Довжина 40 см, висота підвісок 1.5 – 1.7 см. 	Соколова Могила біля с.Ковалівка…
Намисто (+)
Джерело: Gold der Steppe: Archaeologie der Ukraine. – Schleswig: 1991, S. 407.
Сережка 1
Сережка 2
Перстень 	Сармати. Сер. 1 ст. н.е. 	Золото, шпінель. Розмір 2.5: 3.7 см. 	Соколова Могила біля с.Ковалівка Миколаївського району Миколаївської обл.…
Перстень (+)
Золоті прикраси з сарматського поховання (І ст. н. е., курган Соколова Могила). 	Джерело: Історія української культури. – К.: 2001 р., т. 1, с. 369.
Прикраси