Церква св. Івана Богослова

Розмір зображення: 800:721 піксел

Перша дерев’яна церква була збудована коштом дідички Єлизавети з Браницьких Сапіжиною у 1772 р. 13 1875 р. – православна. У цьому ж році зведено нову дерев’яну будівлю. 2 У 1892 р. посвячено відремонтовану церкву. 3 Зруйнована під час бойових дій першої світової війни. 4 Для відновленої у 1920 рр. православної парафії громада звела у 1930-х рр. на православному цвинтарі провізоричну церкву. Парафія існувала весь міжвоєнний період і під час німецької окупації. Зачинена щойно у 1947 р. після виселення українського населення під час акції “Вісла”. Після засудження “культу особи” і повернення частини українського населення на рідні землі на протязі 1957-1967 рр. 5 знову відновлена в селі православна парафія. 25 серпня 1996 р. відбулося урочисте освячення єпископом Авелем наріжного каменя під будову нової церкви. 6

Первісно це була звичайна сільська дерев’яна хата, вкрита двосхилим причілковим дахом. Добудовою гранчастого вівтаря з двома захристіями і прямокутної двоярусної дзвіниці, хата перетворена на церкву. Пірамідальний дах дзвіниці, двосхилий нави і п’ятисхилий вівтаря прикрасили цибулясті маківки з кованими хрестами. Стара цвинтарна церква теж нагадує більше звичайну сільську хату, ніж сакральну будівлю. Єдиною ознакою, що вирізняє її, є цибуляста маківка з хрестом на західній частині гребеня двосхилого шиферного даху і два хрести на кінцях гребеня.

2. ЦДІА, фонд 693, опис і, справа 585.

3. Там само.

4. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. T. l. – Siedlce, 1996. – S. 329.

5. Ігнатюк І. Холмщина і Підляшшя. // Церковний календар. 1989. – Сянок. – С. 128-131.

6. Хроніка Люблинсько-Холмської єпархії 1996. // Церковний календар 1997 р. – Сянок.

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с.