Костел св.Войцеха

Костел св.Войцеха

Розмір зображення: 600:405 піксел

Kościół pomocniczy pw. Św. Wojciecha Biskupa z XX w.; jednonawowy, konstrukcji zrębowo-słupowej, oszalowany i pokryty blachą; wyposażenie gł. z XX w. Zaprojektowany przez architekta Zdzisława Mączeńskiego w tradycji dawnego budownictwa regionalnego, wzniesiony w latach 1926-29 pod kierownictwem Stanisława Murańda. Wieżę o konstrukcji słupowo-ramowej z pozorną izbicą, wieńczy ślepa latarnia z kopułką. Nawę i prezbiterium nakrywa dach wielopołaciowy z wieloboczną sygnaturką. Po bokach korpusu nawowego znajdują się podcienia. Wnętrze nakryte jest częściowo stropem płaskim, a częściowo pozornym sklepieniem kolebkowym. Ołtarz główny z obrazem Ukrzyżowanie Czesława Preisa, wykonał w 1960 r. Jan Puchała. Drewnianą ambonę i chrzcielnicę wykonał ok. 1933 r. Czesław Gabryś. W oknach prezbiterium dwa witraże figuralne projektu Jana Bukowskiego wykonane w 1932 r. Organy z 1793 r. pochodzą z kościoła parafialnego w Ciężkowicach.