2008 р. У Львівській області знесли пам’ятник радянським воїнам

У місті Комарне Львівської області влада вирішила знести пам’ятник Радянським воїнам у міському парку і перепоховати їх останки на кладовищі.Як повідомляє ЗІК, місце розкопок не огороджено і ніким не охороняється. Місцеві підлітки фотографують кістяки воїнів на мобільні телефони.

Водночас, заступник голови Городоцької райадміністрації Володимир Бобіляк і мер Комарного Євген Здерко, які прибули на місце розкопок, пояснили, що рішення про перепоховання останків радянських воїнів прийнято на сесії Комарницької міськради.

За їх словами, “з тією лише метою, що на міському кладовищі за ними краще дивитимуться”. Скільки точно загиблих воїнів поховано в міському парку представники влади не знають. За деякими даними, в парку поховані співробітники НКВС, які після Другої світової війни проводили спецоперації проти членів УПА.

Розкопки проводить комунальне підприємство Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольного руху та жертв воєн, депортацій і політичних репресій Доля. Вони мають намір перепоховати останки до 30 листопада.

Дозвіл на проведення розкопок та перепоховання видала Державна міжвідомча комісія у справах вшанування пам’яті жертв війни та політичних репресій і Державна служба з питань національної і культурної спадщини.