2008 р. Останки солдатів Червоної армії у Комарному на Львівщині перепоховають до 20 грудня

Дата: 26.11.2008

Городоцька райдержадміністрація інформує, що проведення ексгумації і перепоховань останків військослужбовців Червоної армії з центральної частини міста Комарного на міський цвинтар ініційовано громадою міста і підтримано депутатами міської ради рішенням сесії від 20.06.2008 р. №340.

Ексгумацію проводить КП Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій «Доля» з наявністю дозволів, передбачених чинним законодавством. Про це сьогодні, 26 листопада, ЗІК повідомила прес-служба Львівської ОДА. Роботи проводяться під контролем Комарнівської міської ради.

Городоцька райдержадміністрація звернулась в РВ УМВС України щодо необхідності забезпечення цілодобового чергування працівників міліції на місці проведення робіт.

Ексгумаційні роботи плануються завершити до 30 листопада цього року, а перепоховання здійснити згідно з християнським обрядом до 20 грудня цього року за участі громадськості та священників різних конфесій. На могилі планується встановити відповідний пам’ятний знак із християнською символікою. Зокрема, 20 листопада цього року вже здійснено перезахоронення останків Колодія Івана Михайловича, 1919 р. н., заступника голови Комарнівського райвиконкому Дрогобицької області, який загинув у 1949 році. Перезахоронення здійснили родичі загиблого на міському кладовищі Комарного.

Меморіальний комплекс, про який йдеться, знаходився у парку в центральній частині міста Комарного. Його стан не відповідав жодним нормам збереження: надгробки розбиті, постамент воїна-визволителя розвалювався, поруч – купи сміття. Керуючись цим, сесія Комарнівської міської ради ухвалила рішення перенести останки загиблих на місцевий цвинтар, де вони будуть перепоховані за християнським обрядом, а на братські могилі буде встановлено пам’ятний знак з відповідним написом і християнською символікою.

Після оформлення дозвільних документів у Державній Міжвідомчій комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни і політичних репресій при Кабінеті Міністрів України і Державній службі з питань національної культурної спадщини, погодивши їх згідно встановленого порядку в Управлінні охорони культурної спадщини Львівської державної адміністрації Комунальне підприємство Львівської обласної ради «Доля» розпочало розкопки.

Мета робіт – проведення комплексу наукових досліджень, ексгумації та перепоховання останків згідно правил «Тимчасового порядку здійснення в Україні пошуку, ексгумації та перепоховання останків осіб, полеглих в наслідок воєн, депортацій та політичних репресій». Зокрема, було встановлено, що на території меморіального кладовища знаходилися поховання лише солдатів та офіцерів військ НКВС, які загинули під час спецоперацій 1945-1949 років.

Загальну кількість загиблих можна встановити лише після закінчення робіт. Дані, зазначені на надгробках, не відповідають дійсності. Зокрема, на одному із них був напис: «Здесь похоронено офицеров, сержантов и солдат 17». Насправді, в ямі було виявлено лише 7 останків людей. Характер захоронення, рештки одягу, поранення, спричинені кулями калібру 7,62 радянського зразка, вказують на те, що поховані загинули під час одного з боїв з вояками УПА.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»